Gazdaság

Az Eximbank 300 millió euró hosszú lejáratú hitelt vett fel

A hitelre a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség vállal garanciát, annak végső lejárata 12 év.

2023.09.11 16:30MTI

Az Eximbank 300 millió eurós, hosszú lejáratú hitelt vett fel az ING Banktól a hazai vállalkozások fenntarthatósági fejlesztéseit célzó hitelprogramjainak finanszírozására - tájékoztatott az MTI-nek hétfőn eljuttatott közleményben a pénzintézet .

Kiemelték, hogy a hitelre a Világbank-csoporthoz tartozó Nemzetközi Beruházásbiztosítási Ügynökség (Multilateral Investment Guarantee Agency - MIGA) vállal garanciát, annak végső lejárata 12 év.

A forrásból a pénzintézet az exporttevékenységet végző hazai kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok energiahatékonysági, megújuló energetikai, fenntartható ingatlanfejlesztési projektjeit, valamint egyéb éghajlatvédelmi célokat kíván finanszírozni - írták.

Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta, hogy a hitelfelvétellel nagyban hozzájárulhatnak az ország gazdasági fejlődésének fenntarthatóbb alapokra helyezéséhez.

Bodor Tibor, az ING Bank magyarországi fióktelepének vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás okozta kihívások kezelése alapvető fontosságú a bolygó és az emberek jólétéhez.

A közleményben felidézték, hogy az Exim volt az első olyan pénzintézet Európában, amely 2021. január 1-jétől nemcsak az új széntüzelésű erőművek, hanem minden szénhez kapcsolódó tevékenység finanszírozását megszüntette.

Arra is kitértek, hogy idén február 1-jén indult a Baross Gábor újraiparosítási program, amely a vállalatok nemzetközi versenyképességét javító energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-termelő beruházásait is finanszírozza.

A pénzintézet az első fél évet 968,5 milliárd forint összegű hitelkihelyezéssel zárta, mely a 2022-es év azonos időszakához viszonyítva ötszörös növekedést jelent, és a tavalyi egész éves hitelfolyósítás értékét is csaknem kétszeresen meghaladja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.