Légi

Fél évszázada a legkisebb forgalmat bonyolította tavaly a londoni Heathrow repülőtér

A világjárvány előtt a Heathrow repülőtéren évente átlagosan 80 millió utas fordult meg.

2022.02.23 17:31MTI

A londoni Heathrow repülőtér utasainak száma a 2021 decemberével zárult pénzügyi évben 50 éve nem látott mélypontra esett vissza.

A repülőtér üzemeltetőjének szerdai bejelentése szerint tavaly 19,4 millió utast szolgáltak ki, 12,3 százalékkal kevesebbet a 2020-as 22,1 milliónál. A világjárvány előtt a Heathrow repülőtéren évente átlagosan 80 millió utas fordult meg.

Az idei utasszám jelenleg 23 százalékkal marad el az előrejelzéstől, de a reptér erős üdülési célú kiutazó forgalomra számít a nyári hónapokban, és elérhetőnek tarja az idei évre kitűzött 45,5 milliós célt.

A reptér bevétele a 2020-as 1,175 milliárd font-sterlingről 3,3 százalékkal 1,214 milliárd font-sterlingre emelkedett tavaly. Az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 270 millió fontról 42,2 százalékkal 384 millió fontra emelkedett. A nettó eredmény javult,, 2,012 milliárd font veszteségről 10,9 százalékkal 1,792 milliárd font veszteségre csökkent.

A szigorú és költséges koronavírus-tesztelési kötelezettségek más európai repülőtereknél nagyobb mértékben vetették vissza az utasforgalmat - áll a közleményben.

"Eltart egy darabig, néhány évig, mire elérhetjük újra a világjárvány előttihez hasonló utasszámot" - mondta a Heathrow vezérigazgatója, John Holland-Kaye. Várakozásai szerint ez 2025-ben vagy 2026-ban fog megtörténni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.