Gazdaság

Káosz az állami kukaholdingnál: azt sem tudják, mekkora a hiány

Az állami hulladékgazdálkodási cégnek nincs elfogadott mérlege a múlt évről.

2018.09.17 10:41ma.hu

Még azt se tudják megállapítani, pontosan hány milliárdos a hiányuk, így az állami hulladékgazdálkodási cégnek nincs elfogadott mérlege a múlt évről - írja a 24.hu.

A csak kukaholdingként emlegetett NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél a lap információi szerint a könyvvizsgálók nem hajlandók a nevüket adni a vállalat éves beszámolójához. A hiány valahol 7 és 15 milliárd forint között lehet.

Két évvel az indulás után még mindig nem működik rendesen a rendszer legfontosabb eleme, a számlázást bonyolító szoftver, ezért még most is vannak 2017 első félévéből származó elmaradások, néha százezres tételekben mennek ki hibás számlák, az ügyfélszolgálat pedig nem tudja megmondani a reklamáló kukatulajoknak, hogy mennyi az aktuális számlaállásuk.

A cég ilyen körülmények között nem tudott egyenesbe jönni, szükségessé vált a folyamatos külső támogatás. Még a jövő évi központi költségvetés tervezetébe is bekerült az idei 4,2 milliárd forint után további 4 milliárd a társaságnak juttatandó állami támogatás. Az NHKV az MKB-tól is kapott hitelt, így jelenleg 45-50 milliárd forint az indulás óta beletett külső forrás.

AZ NHKV azzal indokolta a problémákat, hogy a korábbi és az új tulajdonosi joggyakorló közötti átadás-átvétel folyamatban van, annak lezárását követően történik meg a beszámoló elfogadása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.