Gráf idén jobbra számít...

Húsz százalékos termelésnövekedést várhatunk a mezőgazdaságban?

Mintegy 18-20 százalékos termelésnövekedést vár az idén a mezőgazdaságban a tavalyi eredményekhez képest Gráf József.

2008.01.11 17:45MTI

A mezőgazdasági és földművelésügyi miniszter Pécsett, egy az agrárjoganyag egyszerűsítése témában rendezett fórumot megelőzően újságíróknak elmondta: ennek feltétele, hogy az időjárás "ne legyen kegyetlen hozzánk", a fagy és az aszály ne támadjon egyszerre.

Gráf József megjegyezte: az ágazatban dolgozók jövedelemszintjével, a sertéstartókat kivéve, "nincs nagy baj", mert az áremelések korrigálták a terméskiesést. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi eredményekkel kapcsolatban még nincsenek pontos adatok, de az biztos, hogy valamivel elmaradt a 2006. évitől, amikor a kibocsátás 1600 milliárd, az eredmény pedig a magángazdaságokkal együtt 140 milliárd forint volt. A cél az, hogy 2008-ban visszaálljunk a két évvel ezelőtti szintre, sőt, ha lehet, meghaladjuk azt - fogalmazott.

Gráf József az MTI-nek adott korábbi nyilatkozatában elmondta: 2007-ben igen szélsőségesek voltak a gazdálkodás körülményei. Ennek következtében a terméseredmények lényegesen kisebbek lettek a tavalyiaknál, a teljes gabonatermés tavaly nem érte el a 10 millió tonnát. Közepes termésátlagú években a gabonatermés általában 14 millió tonna körül alakul. Megjegyezte, hogy a rossz termés miatt csaknem 100 százalékkal emelkedtek a takarmányárak, ami nagyon megdrágította az állattartást.

Az állattenyésztés költségeinek emelkedése pedig ugyanúgy, mint a megdrágult gabona, végső soron kihatott az élelmiszerek árára. A szaktárca vezetője pénteken az ágazat idei legfontosabb teendői között az egyszerűsített kifizetési rendszerre való áttérést, az export növelését és a sertéságazat rendbetételét említette. Utalt rá, hogy a sertéságazatban az elmúlt időszakban kilenc, jövedelembiztonságot növelő intézkedést hoztak, de emellett szükség van a telepi rekonstrukciók megkezdésére is. Három év van arra, hogy Magyarországon ne csak a sertés-, de a szarvasmarha- és csirketartók is megfeleljenek az európai uniós elvárásoknak.

Gráf József a cukorrépa termeléssel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy sem a termelés, sem a feldolgozás nem szűnik meg Magyarországon. Hangsúlyozta: a tárgyalások még folynak. Bár két gyár bezárása napirenden van, bízik benne, hogy a másik kettő még üzemelni fog. A vita a termelői árról folyik a feldolgozók és a termelők között, így a szaktárca annyit tehet, hogy közvetít a felek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.