A geotermikus energiával jól járhat a város

A föld hőenergiáját hasznosítaná Pécs fűtésre és áram termelésre

A föld mélyebb rétegeinek hőenergiáját szeretné hasznosítani épületek fűtéséhez és villamosenergia-termeléshez Pécs önkormányzata, mely csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen együttműködési megállapodást kötött a Pannonplast Polifin A Kft-vel a Mecsek geotermikus kutatásairól.

2008.01.03 14:00MTI

Tasnádi Péter polgármester a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta: a város támogatja, hogy a Pannonplast Nyrt. 100 százalékos tulajdonában lévő társaság kutatófúrásokat végezzen a Mecsekben, s ha azok eredménnyel járnak, az energia hasznosítására közös céget alapítanak, amelyben Pécs 10 százalékos tulajdonrészt szerez.

Hangsúlyozta, hogy a baranyai megyeszékhely számára nélkülözhetetlen az alternatív energiák jövőbeni hasznosítása. A városban 31 ezer lakossági és 400 közületi fogyasztó távhőellátását ugyanis a gázzal és biomassza üzemű Pécsi Hőerőmű egyedüliként biztosítja, ez pedig komoly függőséget jelent. A geotermikus energia a gáznál 10 százalékkal olcsóbb és 20-25 éven át tartó hő- és áramszolgáltatást tenne lehetővé.

Bokorovics Balázs, a Pannonplast Nyrt. igazgatóságának elnöke arról szólt, hogy Magyarország igen gazdag geotermikus energiában. Erre alapozva a Pannonplast Polifin A Kft. egy izlandi tervező cég közreműködésével eddig országosan mintegy félmilliárd forintot költött előzetes felmérésekre.

Hozzátette: bár végleges eredmények március végére várhatóak, az már most elmondható, hogy 20-30 helyszínen van esély a jövőbeni hasznosításra, 11 önkormányzattal pedig már szerződést is kötöttek.

A cégvezető elmondta, hogy a tesztfúrások helyszínenként 200-500 millió forintba kerülnek, a 2000-3000 méter mélyről feljövő víz, ha az legalább 85 Celsius fokos, hőmérsékletétől függően fűtésre, vagy villamosenergia-előállításra is hasznosítható.

Tájékoztatása szerint egy, 3.000 átlagos lakás fűtését biztosító mintaerőmű 1,5 milliárd, míg a 3 megawattos villamos energiát is termelő 4,8 milliárd forintba kerül, a beruházás 10-12 év alatt térül meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.