A negyedik negyedévben

Több mint 15 százalékkal csökkent az ukrán GDP

A harmadik negyedévben 5,1 százalékkal, a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig még csak 1,1 százalékkal zsugorodott a gazdaság éves összehasonlításban.

2015.02.17 10:51MTI

Felgyorsult az ukrán gazdaság visszaesése a tavalyi negyedik negyedévben, az ukrán statisztikai hivatal kedden közzétett jelentése szerint a hazai össztermék (GDP) 15,2 százalékkal csökkent 2013 utolsó negyedévéhez képest.

A harmadik negyedévben 5,1 százalékkal, a másodikban 4,6 százalékkal, az elsőben pedig még csak 1,1 százalékkal zsugorodott a gazdaság éves összehasonlításban.

Az előző negyedévhez képest október-decemberben szezonális kiigazítással 3,8 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A statisztikai hivatal az adatok kiszámolásakor nem vette figyelembe a háború sújtotta övezetek egy részét, valamint az Oroszország által annektált Krím félszigetet és Szevasztopolt sem.

Más adatokat, így a GDP egész éves csökkenésének mértékét sem közölte a hivatal.

Az ukrán kormány korábban közölt várakozása szerint tavaly 7-7,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság, az idei évben pedig várhatóan 5,5 százalékos lesz a visszaesés.

Az ukrán GDP utoljára 2013 utolsó negyedévében nőtt, akkor 3,7 százalékkal. Az azt megelőző öt egymás követő negyedévben folyamatos volt a csökkenés: 2012 harmadik és negyedik negyedévében 1,3, illetve 2,5 százalékkal, 2013 első negyedévében 1,1, a másodikban és harmadikban pedig 1,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye - emlékeztetett az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.