A Financial Times szerint

Nem lesz elég az EKB mennyiségi enyhítése a gazdaság felélesztéséhez

Nem lesz elégséges az euróövezeti gazdaság felélesztéséhez az sem, ha az eurójegybank (EKB) szuverén adósságot is érintő nagyarányú mennyiségi enyhítésbe kezd az idén.

2015.01.05 11:20MTI

A Financial Times londoni gazdasági napilap 32 euróövezeti elemzőt kérdezett az EKB várható monetáris lépéseiről és azok valószínű hatásairól. A felmérés hétfőn ismertetett eredményei szerint a szakemberek közül 26 számít arra, hogy az EKB mennyiségi enyhítési ciklusba kezd. A legtöbben 500 milliárd eurós eszközvásárlási programot várnak, de akadt olyan elemző, aki elképzelhetőnek tartott ezermilliárd euró értékű kötvényvásárlást is az EKB részéről.

Az euróövezeti gazdaságot azonban a megkérdezettek többsége szerint ez sem élénkítené érdemben: van olyan előrejelzés, amelyik csak 0,5 százalékos idei valutauniós GDP-növekedéssel számol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.