Pálinkamester
Finomítani kell a pálinkafőzés és párlatkészítés szabályozását
A Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke szerint jövőre olyan változtatásokkal kellene finomítani a pálinkafőzés és párlatkészítés szabályain, amelyek az uniós keretek között is segítik a pálinkafőző szakma előrelépését.
2014.11.23 00:30MTIDúl Udó ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt módosul jövőre a bérfőzés és a magán-pálinkafőzés szabályozása, így egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében bérfőzésnél 835 forint jövedéki adót kell fizetni literenként.
A szakértő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete alapján Magyarországnak változtatnia kellett eddigi gyakorlatán - vagyis a bér- és magánfőzés jövedéki adómentességén -, így elengedhetetlen volt a jövedéki adó módosítása.
A változásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarországon uniós szabályok alapján van meghatározva a jövedéki adó mértéke, illetve az alkalmazható kedvezményes kulcsok; utóbbi Magyarország esetében 50 százalék. A háztartásban előállított gyümölcsszeszre megállapított adó egyelőre nincs teljesen összhangban a kapcsolódó irányelvekkel (92/83 és 92/84 EU irányelv), amelyeket várhatóan még a jövő évben felülvizsgálnak az unióban - fűzte hozzá.
Dúl Udó ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a bérfőzés jövedéki adója (literenként 835 forint 50 százalékos párlatnál) miatt sokan elgondolkoznak azon, hogy inkább otthon főzzenek "pálinkát", hiszen ez esetben évente 1000 forintot kell befizetni. Emiatt a bérfőzéssel is foglalkozó kereskedelmi főzdék jelentős veszteséget szenvedhetnek el. A legtöbb kereskedelmi főzde bérfőzést is vállal azért, hogy meg tudjon élni az alkoholpiacon tapasztalható erős versenyben - fűzte hozzá.
A szakember szerint a magánfőzésben készíthető mennyiség 200 literről 50 literre történő csökkentése kedvezőtlenül hat azokra a kézműves (szakvégzettséggel is rendelkező) párlatkészítőkre is, akik magánfőzésben állítottak elő rendkívül jó minőségű, versenynyertes párlatokat, amelyekkel a pálinka és a szakma hírnevét is javították.
A szabályozás igen bonyolult ezen a területen, a szakember ezért szakmaközi összefogást és aktív párbeszédet javasol a szabályozás folytatása és az ágazati szereplők fennmaradása érdekében, a magánfőzés értékeinek megtartásával.
Az Országgyűlés a héten fogadta el a jövő évi adótörvényekről szóló törvényjavaslatot, amely szerint a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznak. A bérfőzés jövedékiadó-mértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változik - az eddigi adómentesség helyett -, vagyis egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 835 forint jövedéki adót kell fizetni. A magánfőzésben előállított párlat után a magánfőzőnek jövő évtől évi 1000 forint átalányadót kell fizetnie.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 23:30 Ismét trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi egyetemi füvészkertben
- 22:30 MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok
- 21:30 A választók online is ellenőrizhetik, melyik jelölt, lista ívén szerepel az ajánlásuk
- 18:56 Fegyveres rablás volt a főváros I. kerületében
- 17:54 Vitézy Dávid: Budapestnek nem luxusnegyedekre van szüksége
- 16:53 Egy ember felmászott a Szabadság hídra
- 15:51 Ukrán főügyészség: csaknem 11 ezer büntetőeljárást indítottak a hadkötelezettség megkerülése miatt
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06