Indokolt az új közpénzügyi szabályozás

Kovács Árpád jelentős kritikával illete a metróberuházást

A kormány tavalyi zárszámadásról szóló beszámolója pénzügy- és költségvetés-technikai szempontból korrekt, egészében megbízható, azonban változatlanul indokolt a közpénzügyi szabályozás megújítása - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

2008.09.01 16:07MTI

A zárszámadás tartalmi tényszerűsége mellett a zárszámadás átláthatóságában, döntés-előkészítő jellegében évek óta visszatérő, tipikus hiányosságok mutatkoznak - tette hozzá. Az előirányzottnál mérsékeltebb, a GDP 6,9 százaléka helyett 5,4 százalékos hiány kialakulásában szerepet játszottak takarékossági, ésszerűsítő intézkedések is, emellett a tervezettnél alacsonyabbak lettek a központi kamatkiadások, visszaesett a beruházási tevékenység. 

Utóbbi miatt tavaly a GDP bővülése lassult, az uniós hozzájárulások vártnál mérsékeltebb igénybevétele miatt csökkentek az államháztartás kiadásai - mutatott rá a számvevőszék elnöke. Hozzátette: bár a költségvetésben megjelenő uniós források elmaradtak az eredetileg tervezettől, az Európai Uniótól (EU) érkező források összességében jóval meghaladták a teljesített hazai befizetési kötelezettséget. Az EU-tól Magyarországra 455 milliárd forint érkezett, a teljes magyarországi befizetés 189,5 milliárd forintot tett ki. 

Az ÁSZ jelentése szerint a központi költségvetés 2007. évi törvényben rögzített bevételi főösszege 6.669,5 milliárd forint volt, a kiadási főösszegét a parlament 8.326 milliárd forintban határozta meg. A hiány így eredetileg 1.656,5 milliárd forint lett volna, azonban a deficit ettől lényegesen kisebb összegben, 1.398,1 milliárd forintra teljesült. 

A központi költségvetés bevételeinek közel háromnegyedét, 5.296,8 milliárd forintot az APEH és a vámhatóság illetékességi körébe tartozó adónemek adták. A kiemelt adónemek teljesítése meghaladta az előirányzatokat, így 158 milliárd forint többletbevétel keletkezett. Az adóbevételi előirányzatok és teljesítésük az ÁSZ szerint azt mutatta, hogy a tervezés megalapozottsága ezen a téren javult a korábbi évek gyakorlatához képest.
 
Ezzel együtt az ÁSZ az egyik legnagyobb gondként az adóhatóság kintlévőségeinek magas összegét említette. Kovács Árpád elmondta: tavaly az APEH felé az adózók több mint 1.000 milliárd forinttal - az ÁSZ-jelentés szerint 1.079,7 milliárd forinttal - tartoztak, a tartozások összege csupán tavaly 130,3 milliárd forinttal emelkedett. Kovács Árpád úgy fogalmazott: ezt a kintlévőséget gyakorlatilag az államháztartás kamatkiadásaival egyenrangúan kell kezelni, és ezek is több éves tartozások, hosszú távra is a költségvetés, azon belül is az adózás terheit növelik. 

A társadalombiztosítás többlettel zárta az elmúlt évet, a kormányzati racionalizáló intézkedések mellett ezt alapvetően az eredményezte, hogy a tb bevételeit a központi költségvetés kiegészítette, ez a teljes államháztartás tekintetében hiánynövelő tényezőként hatott - mondta az elnök. Rámutatott: az egészségbiztosítás tekintetében a tervezetthez képest több járulék- és hozzájárulás-bevétel keletkezett, emiatt, valamint a kormányzati intézkedések kiadás-visszafogó hatása révén évek óta először keletkezett többlet az egészségbiztosítási alapban.

Az ÁSZ elnöke kiemelte: ennek "ára" azonban az volt, hogy a szolgáltatások színvonala visszaesett, és a lakossági terhek nőttek. A társadalombiztosítási alapok belső folyamatai is azt mutatják, hogy megkerülhetetlen ezen a téren a reformértékű strukturális változtatások bevezetése. A közigazgatás korszerűsítése, a kormányzati intézményrendszer átalakítása kitűnik az elmúlt évi zárszámadásból is, a program azonban a tervezetthez képest elhúzódik, és továbbra sem történt meg a költségvetési intézmények feladatainak, az ellátáshoz szükséges forrásoknak az összehangolása - emelte ki az ÁSZ elnöke.
 
Kovács Árpád jelentős kritikával illeték a metróberuházást, valamint az Állami Privatizációs Vagyonkezelő Rt. tevékenységének lezárását. Az ÁSZ elnöke elmondta: a metróberuházás terén az eredeti terveknek a fele sem valósult meg. Kiemelte: az elmúlt évben 54 olyan kifizetés történt, amelyeket utalvány nélkül indítottak el. Ezek együttes összege 2,3 milliárd forintot tett ki. 

A jelentés szerint a budapesti 4-es metró építésének támogatására 2007-ben 65,6 milliárd forintot irányoztak elő, ebből 35,6 milliárd forint teljesült. A jelentés szerint a kincstár # a BKV Zrt.-vel kötött szerződés alapján - valamennyi szerződést, számlát, az ahhoz tartozó teljesítésigazolást, a forrásrészletezést minden lehívás kezdeményezésekor megkapott a beruházótól. Az ÁPV Rt. tevékenységének lezárása, az új nemzeti vagyonkezelő beindítása kapcsán az ÁSZ-elnök kiemelte: nagyon "hézagosan" oldották meg az ÁPV Rt. tevékenységének lezárását, nehezen áttekinthető az egyes állami vagyonelemek átadása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.