Árverésen a francia miniszterelnöki hivatal borai

Fizetne 3,2 millió forintot egyetlen palack borért?!

És ha az egy üveg 2004-es évjáratú burgundiai Romanée-Contit? Így sem? Pedig volt olyan, akinek megért ennyit a francia nedű...

2013.12.07 04:30MTI

Árverésre bocsátotta a francia miniszterelnök kabinetje pénteken a kormányfői borkészlet egy részét: egy kínai vevő 10 ezer 500 euróért (3,2 millió forint) vásárolt meg egy üveg 2004-es évjáratú burgundiai Romanée-Contit.

Az elnöki hivatal májusban árverezte el az Élysée-palota pincéjében őrzött borok egy részét. Jean-Marc Ayrault kabinetje most gazdaságossági okokból 1400 üveg bort kínált eladásra, a készlet mintegy 10 százalékát. Az árverés péntek késő este ér véget. A címkéken a Matignon-palota (a kormányfői hivatal székhelye) homlokzata és az eladás dátuma látható.

A legmagasabb becsült ár, 5000 euró (másfél millió forint) egy üveg Romanée-Conti volt, amely végül 10 ezer 500 euróért kelt el.

"A Romanée-Conti elérhetetlen, a világ legkeresettebb bora, évente mindössze 6000 üveg készül belőle" - mondta Aymeric de Clouet, az árverés szakértője.

A palackot egy 27 éves kínai férfi, Lisen Huang vette meg, aki több tételt is megvásárolt, többségük Romanée-Conti volt. Huang elmondta: egy kínai borimportőr barátja számára vásárolt.

A májusban rendezett aukción az Élysée-palota 1200 üveg bort értékesített, közel 720 ezer euróért (218 millió forint).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.