Jobban ki kell használni a nők erejét

Konferencia a női vállalkozások szerepéről

A vállalkozások jelentik az európai gazdaság gerincét, fontos szerepet játszanak a foglalkoztatás növelésében, a nők és a női vállalkozások erejét pedig jobban ki kell használni.

2013.10.25 16:54MTI

Ezt hangsúlyozták a Fidesz és az Európai Néppárt női tagozatának vezetői annak kapcsán, hogy pénteken délután tartják Budapesten a Nők és vállalkozások című konferenciát.

Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, a Fidesz női tagozatának elnöke a konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: számos kutatás bizonyítja, hogy a női foglalkoztatás és a női vezetők aránya között erős korreláció van.

Hangsúlyozta: minden tagállamnak fontos célja, hogy a foglalkoztatást növelje, munkahelyeket teremtsen, ez azonban nemcsak esélyegyenlőségi, hanem versenyképességi kérdés is.

Doris Pack, az Európai Néppárt nőtagozatának elnöke szerint jobban ki kellene használni a nőkben, női vállalkozásokban rejlő lehetőségeket. Pelczné Gáll Ildikó kifejtette: az EU-ban átlagosan 1000 lakosra 40 vállalkozás jut, míg Magyarországon magasabb ez a szám, 50 vállalkozás jut ezer emberre.

Hozzátette: a vállalkozások szempontjából létfontosságú a jó tervezés, a kiszámíthatóság, a túlzott kockázat elkerülése, különösen a jelenlegi, gyorsan változó körülmények között. Elmondta, hogy a pénteki konferencia - amelyet a Konrad Adenauer Alapítvány, valamint a Fidesz és az Európai Néppárt női tagozata közösen rendez - véleménycserére szolgál a női vállalkozások témakörben.

Doris Pack arról is beszélt, hogy tapasztalataik szerint a fejlesztési segélyben részesülő államokban kölcsönt kapó és vállalkozást indító nők sikeresek lesznek, a hitelt vissza tudják fizetni. Az európai helyzet kapcsán emlékeztetett arra, hogy az Európa 2020 stratégiának is fontos célja a foglalkoztatás növelése, a képzés erősítése.

A képviselő szólt arról is: reméli, hogy a Fidesz listájáról ismét legalább négy nő jut az Európai Parlamentbe a következő ciklusban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.