Országgyűlés, határozathozatalok

Spóroltak az idővel: gyorsan ismét elfogadták a takarékszövetkezeti törvényt

A kormány ezzel "egy gátlástalan, szemérmetlen államosítást valósít meg" - hangzik az MSZP álláspontja.

2013.07.05 11:31MTI
Fotó: MTI

Módosításokkal ismét elfogadta a parlament kormánypárti többsége pénteken a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt, amelyet Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek.

A múlt csütörtökön elfogadott törvény célja egy takarékszövetkezeti integráció létrehozása.

Az államfő szerdán nyilvánította ki, hogy a törvény több pontjával nem ért egyet. Egyebek mellett úgy foglalt állást, vizsgálni kell, hogy a jogszabály rendelkezései megfelelnek-e a tulajdonjogra vonatkozó alkotmányos követelményeknek.

A parlament Németh Lászlóné fejlesztési miniszter javaslatára változtatott az előterjesztésen. A módosítással átmenetileg, 2016. január 1-jéig azokat a hitelezési mutatókat minősítik rossznak, amelyeknél a késedelmes hitelek aránya legfeljebb 12 százalék. A miniszter indoklása szerint több takarékszövetkezet jelezte, hogy rosszhitel-mutatójuk meghaladja a törvényben meghatározott tízszázalékos értéket.

A törvény újbóli elfogadásáról az MSZP kérésére név szerint szavaztak.

Az MSZP véleménye szerint a takarékszövetkezetek integrációjával a kormány "gátlástalan, szemérmetlen államosítást valósít meg" - jelentette ki Burány Sándor pénteken, budapesti sajtótájékoztatóján.

A szocialista képviselő arra reagált, hogy a parlament pénteken - Áder János köztársasági elnök kifogásai nyomán - új formában fogadhatja el az egyszer már megszavazott takarékszövetkezeti integrációt.

A kabinet lépéseit bíráló Burány Sándor azt mondta, hogy a kormány olcsó populizmussal leplezi saját sikertelenségét és mohóságát. Szavai szerint ennek a mohóságnak az újabb fejezete, hogy a földek lenyúlását, a trafikok haveroknak történő szétosztását és a közbeszerzések lehalászását követően most a takarékszövetkezetek pénze és üzleti hálózata az "újabb konc".

A kormány ezzel "egy gátlástalan, szemérmetlen államosítást valósít meg", amelynek során ráteszi a kezét körülbelül egymillió kisember pénzére és egy olyan fiókhálózatra, amely elsősorban olyan kistelepüléseken van jelen, ahol a nagy bankoknak ez nem éri meg - folytatta.

Szerinte a kabinet felszámolta a jogbiztonságot és most már a kisemberek létbiztonságát fenyegeti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.