"Ezen a szakaszon már túljutott"

EBRD-elnök: Közép- és Kelet-Európában már nem likviditáshiány akadályozza a növekedést

"Közép- és Kelet-Európa gazdaságaiban már nem a likviditáshiány a növekedés fő akadálya; ez a válság korábbi szakaszára volt jellemző, de a térség ezen a szakaszon már túljutott."

2013.05.02 14:56MTI

Sir Suma Chakrabarti kijelentette azt is, hogy osztja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrégiben ismertetett hitelezésösztönző programjának alapvető céljait. Megerősítette emellett, hogy Simor András volt MNB-elnök EBRD-alelnöki kinevezését a magyar kormány is támogatta.
 
Az EBRD vezetője, aki a bank Isztambulban rendezendő jövő hétvégi éves közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta: a piacon jelenleg bőséges a likviditás, részben a világ nagy jegybankjai által végrehajtott mennyiségi enyhítési műveletek nyomán. 

A kérdés az, hogy e likviditástömeget hogyan lehet a reálgazdaságokba terelni. Az Isztambulban terítékre kerülő növekedésösztönző napirend fő témája ennek keretében az lesz, hogy az EBRD mit tud tenni a kis- és közepes vállalkozások teljesítményének növeléséért - mondta a bankelnök. Sir Suma hangsúlyozta ugyanakkor: nagyon elővigyázatosan kell kiválasztani e vállalati körből a támogatásra érdemes cégeket, mivel gyakori, hogy a kis- és közepes vállalkozások "növekednek, de aztán kimúlnak". 

Ezért azokat kell kiválasztani, amelyekről valószínűsíthető, hogy támogatásuk tartós hatást gyakorol a munkahelyteremtésre és a növekedésre - mondta az EBRD elnöke. Az MTI kérdésére, hogy az EBRD miként értékeli az MNB által nemrégiben ismertetett hitelezésélénkítő terveket, kijelentette: még nem volt alkalma a magyar illetékesekkel közvetlenül áttekinteni a programot, de erre tervei szerint hamarosan sor kerül.
 
"A magyar hatóságok alapvető célkitűzésében azonban osztozom" - fogalmazott az MNB-programmal kapcsolatban Sir Suma. Hozzátette: a térségi bankok némelyike "úszik a pénzben", esetenként azért, mert a pénzügyi válság óta konzervatívabbá vált a kereskedelmi bankok hitelkihelyezési politikája. A probléma így nem elsősorban a kínálati, hanem inkább a hitelkeresleti oldalon jelentkezik; a bankok - köztük a magyar piacon tevékenykedők is - sokszor csak nagy küszködés árán találnak jó kihelyezési lehetőségeket - mondta az EBRD elnöke.
 
Sir Suma Chakrabarti hozzátette: ebben a helyzetben meg kell vizsgálni azt a kérdést, hogy ha az EBRD társul a térségi bankokhoz egyes beruházási programok finanszírozásában, az növeli-e az adott bankok "komfortérzetét". Sir Suma ezzel kapcsolatban kiemelte: az EBRD által a működési térségben kihelyezett minden egy euró mellé történelmi visszatekintésben átlagosan 2,50 euró társult más - kereskedelmi - hitelforrásokból.

Ez arra vall, hogy a régió sok bankjának szüksége van az EBRD "közérzetjavító" részvételére a finanszírozási programokban - mondta a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának előmozdítására 1991-ben alakult londoni bank vezetője. 

Simor András volt MNB-elnök nemrégiben bejelentett EBRD-alelnöki kinevezésével kapcsolatban Sir Suma Chakrabarti a csütörtöki sajtótájékoztatón közölte, hogy a kinevezést egyhangúlag támogatta az EBRD mindegyik tagállama, köztük Magyarország is, "annak ellenére is, hogy (Simor) Andrásnak jegybankelnöki időszakában nézeteltérései voltak a magyar kormánnyal". 

Az EBRD elnöke hozzátette: nem ismer olyan jegybankelnököt, akinek ne lennének nézeteltérései hazája kormányával. Ez nem csak Magyarországon fordul elő; a független jegybankok tevékenységi körének velejárója, hogy nézeteik nem mindig találnak egyetértésre a kormányok részéről - fogalmazott Sir Suma Chakrabarti. 

A londoni bank március végén jelentette be, hogy Simor András július elsejétől az EBRD szakpolitikáért felelős alelnöke lesz. Simor András feladatai közé tartozik majd a gazdasági átalakulást elősegítő stratégiák és gazdaságpolitikai intézkedések összehangolása, ő felel a támogatási pénzek mozgósításáért és kezeléséért, valamint az EBRD és egyes külső szervezetek kapcsolatainak felügyeletéért. Simor András - akinek MNB-elnöki megbízatása március elején járt le - a kinevezéssel az EBRD igazgatótanácsának is tagja lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.