MNB-program

MSZP: Matolcsy a tündérmese után most szemfényvesztéssel próbálkozik

Ha komolyan gondolnák az élénkítést, akkor abban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is lenne dolga,

2013.04.30 14:22MTI

Az MSZP szerint Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke tündérmese után most szemfényvesztéssel próbálkozik - így értékelte a jegybank növekedési hitelprogramját Józsa István frakcióvezető-helyettes keddi sajtótájékoztatóján.

Matolcsy György kedden jelentette be, hogy az MNB monetáris tanácsa véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit, így döntés született arról, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtandó, egyrészt beruházásra, pályázati önerő előteremtéséhez és forinthitel-kiváltásra, illetve devizahitel kiváltására fordítható összesen 250-250 milliárd forintos kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5 százalékos, kamatmarzsot és garanciadíjat együttesen tartalmazó kamatszint mellett folyósíthatják.

Józsa István az MNB épülete előtt tartott tájékoztatóján ugyanakkor úgy vélte: Matolcsy György tündérmese után most szemfényvesztéssel próbálkozik, ugyanis miközben nem nő a gazdaság és nem javul az üzleti környezet, érthetetlen, hogy miért ilyen lassan készül az a kedvezményes hitelcsomag, amire a kisvállalkozások valóban várnak.

Hozzátette: ha lesznek is kedvezményes hitelek, nem látszanak azok a projektek, amelyekre ezeket érdemes lenne felvenni. Ha komolyan gondolják az élénkítést, akkor abban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is lenne dolga, a gazdasági környezet kiszámíthatóvá tételével és olyan piaci infrastruktúra kialakításával, amely vonzza a befektetéseket - hangsúlyozta.

A program részleteivel kapcsolatos kérdésre válaszolva Józsa István arra szólította fel a Fideszt, hogy ne úgy ossza ki a kedvezményes hiteleket, ahogyan az a trafikpályázatoknál történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.