A széntüzelésű energiafejlesztés mellett

A szarvasmarha-tenyésztés az egyik legkárosabb a természetre

Az ENSZ által támogatott tanulmány a The Economics of Ecosystems and Biodiversity (Az Ökoszisztémák és a Biodiverzitás Gazdaságai) elnevezésű globális kezdeményezés keretében született.

2013.04.16 14:53MTI

Az ázsiai széntüzelésű energiafejlesztés és a dél-amerikai szarvasmarha-tenyésztés a legkárosabb vállalkozások a természetre nézve - derült ki egy ENSZ által támogatott jelentésből, amely szerint ezen vállalkozások rejtett költségei jóval meghaladják bevételeiket.

A jelentés szerint a szennyezés, a vízhasználat, az üvegházhatású gázkibocsátás és a hulladéktermelés okozta károk - hosszú távú hatását tükröző - számszerűsítéséből kiderült, hogy az alapvető áruk globális előállítása egy év alatt 7,3 billió dolláros természeti kárt okozott.

Az ENSZ által támogatott tanulmány a The Economics of Ecosystems and Biodiversity (Az Ökoszisztémák és a Biodiverzitás Gazdaságai) elnevezésű globális kezdeményezés keretében született.

Az Ázsiában, elsősorban Kínában folytatott széntüzelésű energiafejlesztés a becslések szerint egy év alatt 443 milliárd dolláros bevételt hozott, ám 452 milliárd dolláros kárt okozott a természetben, nagy részt a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátása és az emberi egészségre káros levegőszennyezés révén.

A lista második helyén a Dél-Amerikában, elsősorban az amazonasi esőerdő megtisztított területein folytatott szarvasmarha-tenyésztés áll, amely a becslések szerint évi 353 milliárd dolláros természeti kárt okoz, nagy részt a vízellátó hálózatra gyakorolt nyomás és a fakitermelés miatt.

Harmadik helyre az észak-amerikai széntüzelésű energiafejlesztés került, közvetlenül megelőzve a dél-ázsiai búza- és rizstermesztést - ismertette a lista további szereplőit a jelentés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.