Bankszövetség

Folynak az egyeztetések a devizahiteles mentőcsomagról

A Magyar Bankszövetség egyeztetéseket folytat az újabb devizahiteles mentőcsomagról, ezek azonban nincsenek olyan szakaszban, hogy konkrét időpontokat tűzzenek ki és közöljenek.

2013.03.20 15:49MTI

A bankszövetség szerint a banki közösség konstruktívan, javaslatokkal segíti a megoldás keresését.

A Népszabadság információi szerint a bankok hozzákezdtek a devizahiteleseknek szánt újabb mentőcsomag kidolgozásához. A komplex javaslatot a tervek szerint egy héten belül bemutatják a kormánynak, és az elképzelés véglegesítése után, várhatóan néhány hónapon belül akár el is indulhat a program.

A lap szerdai számában azt közölte: a bankok most az olyan adósok helyzetére keresnek megoldást, akik már legalább 90 napja nem tudják fizetni jelzálogkölcsönük törlesztőrészletét, jelenleg mintegy 110 ezer ilyen devizahiteles van.

A lap úgy tudja, hogy az egyik lehetőség a forintosítás: a pénzintézetek a fennálló tartozást a jelenlegi árfolyamon átváltanák forintra, majd az összeg egy részét elengednék, így csökkentve a törlesztőrészletet. A másik opció, hogy az adós marad a devizahitelben, de a késedelmes tartozásának részleges elengedésével alkalmassá tennék arra, hogy élhessen az árfolyamgát adta lehetőséggel. Ezeket a főbb lehetőségeket finomítanák, ötvöznék a bankok a korábban otthonvédelmi kamattámogatás néven futó programmal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.