Liberalizálás

Egyelőre nem fektet be többet nálunk az osztrák posta

A postai liberalizálásról szóló magyar törvény "egyértelműen a Magyar Postát részesíti előnyben".

2013.03.15 12:00MTI

Egyelőre nem fektet be többet Magyarországon az Osztrák Posta - írták pénteki osztrák napilapok a vállalat vezérigazgatóját idézve.

A Die Presse cikke szerint Georg Pölzl a posta csütörtöki éves mérlegét ismertető sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a postai liberalizálásról szóló magyar törvény "egyértelműen a Magyar Postát részesíti előnyben".

"Olyan, mintha Ausztria olyan törvényt hozna, miszerint csak közalkalmazottak kézbesíthetnek levelet" - idézte a lap a vezérigazgatót.

Az osztrák cég magyar leányvállalata, a Feibra Magyarország januárban benyújtotta piacra lépési kérelmét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak. A cég 1990 óta tevékenykedik Magyarországon a reklámküldemények piacán, ahol a honlapjukon olvasható tájékoztató szerint piacvezetők.

A Die Presse cikke szerint Pölzl leszögezte, hogy a vállalat nem vonul ki a magyar piacról, de amíg a piaci helyzet nem változik, nem "visznek több pénzt Magyarországra".

A legtöbb európai uniós tagállamban 2011-ig végre kellett hajtani a postai piac liberalizációját, de néhány újonnan csatlakozott ország, köztük Magyarország, 2012 végéig kapott haladékot erre.

A postai szolgáltatások piacát megnyitó folyamat utolsó lépéseként, az Országgyűlés tavaly októberben fogadta el a Magyar Posta addigi monopol helyzetének megszüntetéséről szóló rendelkezést.

Pölzl szavai szerint a magyar az egyetlen piac, ahol az Osztrák Posta veszteséges volt tavaly. A lap szerint "egyszámjegyű milliós nagyságrendű" volt ezt a veszteség. Konszernszinten ezzel szemben a vártnál jobb eredményt, 182 millió eurós üzemi eredményt könyvelhetett el tavaly a vállalat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.