Recesszió várható

Fitch: továbbra is negatív a déli európeriféria bankjainak kilátása

Továbbra is negatív a déli európeriféria bankrendszereinek kilátása, elsősorban azért, mert e bankok anyaországainak mindegyike várhatóan recesszióban lesz az idén.

2013.01.21 19:16MTI

A nemzetközi hitelminősítő a térség pénzügyi szektorairól összeállított idei első áttekintésében - amelyben a spanyol, a portugál, a görög, az olasz és a ciprusi bankrendszereket vizsgálta - kimutatta, hogy az országcsoport bankjainak 78 százalékára érvényes a cég listáján leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás vagy negatív felülvizsgálat.
 
A stabil kilátású bankok aránya 21 százalék volt a december 31-ei állapot szerint a déli európeriférián, és a térség bankjainak mindössze 1 százalékára volt érvényes osztályzatjavítást valószínűsítő pozitív kilátás a Fitch Ratings besorolási nyilvántartásában. A térségi bankrendszerek túlnyomórészt változatlan negatív kilátásának alátámasztására a Fitch londoni szakelemzői közölték, hogy a vizsgált déli eurógazdaságok mindegyikében az idén is egész éves recessziót várnak. 

A hitelminősítő hétfői előrejelzése szerint az olasz hazai össztermék (GDP) az idén 0,7 százalékkal, a spanyol 1,6 százalékkal, a portugál 1,5 százalékkal, a görög 4 százalékkal, a ciprusi 2,6 százalékkal esik vissza. A Fitch Ratings közgazdászai hangsúlyozzák, hogy várakozásuk szerint ezek az országok 2012-ben is mély recesszióban voltak. 

A hitelminősítő Olaszországban 2,1 százalékos, Spanyolországban 1,2 százalékos, Portugáliában 3,2 százalékos, Görögországban 6,5 százalékos, Cipruson 2,3 százalékos GDP-mínuszt valószínűsít a tavalyi évre. Más nagy londoni házak a déli perifériával együtt az euróövezet egészére recessziót jósolnak 2013-ra, sőt jövőre is. 

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics idei első negyedéves előrejelzése háromévi folyamatos recesszióval számol az euróövezetben. A cég szerint az általa 0,5 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után a valutauniós GDP-érték az idén átlagosan 2,0 százalékkal zuhan. 

A ház az átlagon belül az olasz és a portugál hazai össztermék 3,5 százalékos, a spanyol gazdasági teljesítmény 2,5 százalékos idei visszaesésére számít. A Capital Economics jelenleg érvényes prognózisa szerint még 2014-ben is 1,0 százalékos GDP-mínusz várható az euróövezetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.