EU-prognózis

Szijjártó szerint óriási siker az előrejelzés

Szijjártó Péter szerint óriási siker az EU gazdasági előrejelzése, mert korábban "úton-útfélen" bírálták a magyar gazdaságpolitikát.

2012.11.07 21:59MTI

Az Európai Bizottság szerdán közzétett őszi prognózisa szerint az idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz a magyar államháztartási hiány. 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit; a GDP 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül.

Szijjártó Péter a HírTV Rájátszás című szerda esti műsorában azt mondta, nem tudja, mivel számolt az unió a 2014-es költségvetési hiánnyal kapcsolatban, mert az a büdzsé még nem készült el. Hozzátette: az autóipar és a beszállítóik teljesítménye nagyobb növekedési potenciált jelent, mint amit az unió előrejelzett, és úgy számolnak, hogy nagyobb lesz a GDP bővülése, mint amit az EU prognosztizál.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a nap folyamán jelentette be, hogy a kormány becslése szerint 1,2-1,4 százalékos is lehet a GPD-bővülés jövőre.

Szijjártó Péter közölte továbbá: nemzeti szuverén döntés, hogy a kormányok miként érik el a kitűzött célokat, ez eddig is így volt, vitákra ebben a témakörben is számítani lehet, de a kormány nem gondolja meg magát. Jelezte ugyanakkor, hogy az uniónak nemcsak Magyarországgal van vitája, hanem számos más tagországgal is ebben a témában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.