Egyensúlyi pozíció

MNB: a gazdaság külső pozíciója a következő években javulhat

Javulhat a magyar gazdaság külső pozíciója a következő években, ennek révén csökkenhet az ország magas külső adósságból fakadó sérülékenysége.

2012.09.27 18:42MTI

Az inflációs jelentés szerint a következő években tovább nőhet a magyar gazdaság nettó külső finanszírozási képessége. A magyar gazdaság külső egyensúlyi többlete kismértékben csökkent 2012 első negyedévében, a GDP közel 3,5 százalékát tette ki. A mérséklődésben döntően a csökkenő mértékű uniós átutalások felhasználása játszott szerepet. Ezzel szemben a pénzügyi mérleg oldaláról számolt mutató kismértékű finanszírozási igényt jelzett.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank vezető elemzője szerint a külső finanszírozás szerkezetét tekintve folytatódott az adósság típusú források kiáramlása és a nem adósság típusú források beáramlása. Az első negyedévben az ország külső adósságmutatóinak további korrekcióját lehetett megfigyelni, amelyet a folytatódó forráskiáramlás mellett az árfolyam erősödése is támogatott.

A jelentés szerint az ország külső egyensúlyi pozíciója javulásának hátterében a reálgazdasági egyenleg folyamatosan növekvő többlete mellett az uniós transzferek fokozódó beáramlása áll, miközben a jövedelemegyenleg emelkedő hiánya a mérséklődés irányába hat.

A jelentés készítői rámutatnak arra, hogy a termelést fokozatosan megkezdő autóipari beruházások döntő szerepet játszhatnak a nettó export dinamikus bővülésében. Emellett a visszafogott belső kereslet a nyomott importon keresztül szintén hozzájárulhat a magas külkereskedelmi többlethez.

Az egyes szektorok megtakarítási helyzetét vizsgálva a jelentés kitér arra, hogy a hiánycél elérését feltételező költségvetési kiigazítással számolva az államháztartás megtakarítói pozíciója javulhat, miközben a magánszektor prognosztizált nettó megtakarítói helyzete várhatóan magas szinten stabilizálódik.

A magánszektoron belül, miközben a háztartások nettó pénzügyi megtakarításai a következő években kismértékben csökkenhetnek, addig a vállalatok esetében a megtakarítói pozíció további emelkedésére számít az MNB szakértői csapata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.