A kormánybiztos kinevezése szükséges

Mielőbb el kell készíteni a magyar lakásépítési és -felújítási stratégiát

Ahhoz, hogy Magyarország hozzájusson a következő uniós költségvetési időszakban a lakásszektorban felhasználható támogatáshoz, mielőbb el kell készíteni a lakásépítési és -felújítási stratégiát.

2012.09.13 16:45MTI

Ehhez pedig kormánybiztos kinevezése szükséges - vélték egybehangzóan a Magyar Téglás Szövetség, valamint a Társaság a Lakásépítésért Egyesület által csütörtökön Budapesten rendezett konferencia résztvevői.

A felszólalók rövid távon a bérlakásépítésben látják a kiutat, erre azonban csak a munkaerő mobilitásába és a gazdaságfejlesztésbe "csomagolva" lehet támogatást szerezni az uniótól. Hosszabb távon is munkát ad viszont az építőiparnak az energiahatékony felújítás, amely az EU egyik fő célkitűzése - emelték ki a felszólalók.

Gerőházi Éva, a Városkutatás Kft. munkatársa kifejtette, hogy az EU célokat támogat, ezért hiányzik a rendszeréből a közvetlen lakástámogatás. Kezdetben a szociális rehabilitáció keretében integrált korszerűsítésre lehetett támogatást szerezni, de egy tagországnak sem sikerült ilyen jogcímen jelentősebb pénzhez jutni. A 2009-ben megnyílt energiahatékony felújítás keret viszont nagyobb összegű, és perspektivikus - tette hozzá a kutató.

Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban az uniós direkt támogatás csökken, és a kedvezményes kamatozású hitel lép a helyébe.

Több hozzászóló firtatta a lakásépítés és -felújítás forrását. A legjobb megoldásnak azt találták, hogy az eladott szén-dioxid-kvóta ellenértéke, a kedvezményes kamatozású hitel - amelyet az Európai Beruházási Bank folyósít -, illetve a vissza nem térítendő állami támogatás lenne a forrás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.