Szabadalommal védett technikán alapul

Megkezdődött a hulladék-újrahasznosító üzem építése Tatabányán

Győri és tatabányai műpadló gyárainak hulladékát újrafeldolgozó üzem építését kezdte meg a Graboplast Tatabányán.

2012.08.28 12:42MTI

Az évente 1200-1500 tonna PVC-t hasznosító üzem 6-8 százalékkal csökkenti a gyártás alapanyagigényét, de nem változtatja meg a termék tulajdonságait - mondta el a társaság elnök vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján. Jancsó Péter hozzátette, az eljárás a Graboplast saját szabadalommal védett technológiáján alapul. A keletkező gyártási hulladékot és a selejtes padlót speciális őrlési eljárással felaprítják, folyékony nitrogénnel mínusz 100 fokra lehűtik, majd az üveg keménységű anyagot porrá őrlik és a port szórással viszik fel az új padló rétegei közé. 

A beruházás teljes összege 800 millió forint, melyből 310 millió forint uniós és hazai forrásból folyósított támogatás. A fejlesztéssel 10 új munkahely jön létre, az őrlőüzem a jelenlegi gyár telkén létesített 600 négyzetméteres épületben kap helyet, átadását 2013 februárjában tervezik. A győri székhelyű Graboplast 2012-ben 17 milliárd forintos forgalmat tervez, dolgozóinak száma 550 és 600 fő között mozog a termelés igényeitől függően. 

A gyártmányok 92 százalékát exportálják. A társaság Győrben speciális padlókat gyárt, járműipari területre, sport csarnokok, balett-termek és kórházak burkolására, Kecskeméten parkettát állítanak elő, Tatabányán pedig főleg lakossági PVC padlót készítenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.