Végéhez közeledik az aratás

Jó minőségű a betakarított őszi búza

Az őszi és tavaszi kalászos gabona aratása a végéhez közeledik, keddig az országosan betakarítandó 1.744 ezer hektár 93 százalékán, 1.627 ezer hektáron befejeződtek a munkálatok.

2012.07.24 17:39MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának közlése szerint az őszi árpa aratásával 18 megyében végeztek. A 176 ezer hektár összterületből Nógrád megyében vár még 88 hektár alacsony hozamú terület betakarításra. A betakarított terület hektáronkénti országos hozama 3.824 kilogramm, ez a véglegesen becsült 3.662 kilogramm/hektár termésátlagnál csaknem 0,2 tonnával magasabb.

Az őszi búza 1.081 ezer hektár vetésterületének a 95 százalékán végeztek az aratással. Az eddig betakarított mennyiség 3.809 ezer tonna. Az országos hozam 3.720 kilogramm hektáronként, ami némileg elmarad a várakozásoktól. Az eddig betakarított őszi búza minősége országosan jónak mondható a hivatal értékelése szerint.

A többi kalászos gabona - zab, rozs, tritikálé, tavaszi árpa - vetésterülete 305 ezer hektár. A termés 70-80 százaléka került már a magtárakba.

A 163 ezer hektárnyi őszi káposztarepcéből már csak Heves megyében vár 426 hektárnyi terület betakarításra. A végleges termésátlag 2.460 kilogramm hektáronként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.