Szeretik a felek a magyar-kínai együttműködést

Kína számít a jó minőségű magyar mezőgépgyártásra

Közös traktor- és mezőgazdasági munkagép gyártás lehet a kínai-magyar agrárgazdasági együttműködés következő lépése.

2012.05.23 18:56ma.hu

Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár valamint Budai Gyula parlamenti államtitkár Zhu Baochenggel, a Kínai Mezőgazdasági Minisztérium miniszter-helyettesével tárgyalt a Magyar-Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén.

Kína a Föld népességének 22%-át teszi ki, ugyanakkor a világ termőföldjének csak 9%-át birtokolja. A távol keleti ország kormánya ezért kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági fejlesztésekre. Az ország élelmiszer – legfőképp gabona - ellátása biztonsági kérdés, melytől az egész világ stabilitása is függ - mondta a kínai miniszter-helyettes.

Az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari versenyképessége csak korszerű technikai háttérrel biztosítható, ezért a kínai delegáció a tárgyaláson leginkább a mezőgazdasági munkagépgyártás területén keresték az együttműködés lehetőségét. Kína mezőgépgyártása a fejlett agrárgazdaságú országokhoz képest elmaradott, ezért Zhu Baocheng hangsúlyozta: szorgalmazza a műszaki ismeretek cseréjét a két ország mezőgépipari cégei között.

A vidékfejlesztési tárca nyitott az együttműködésre, a közös magyar-kínai mezőgépipari fejlesztésekben, valamint a mezőgazdasági és energetikai berendezések minősítésében hangsúlyozta Czerván György.

A felek tárgyaltak a kínai-magyar tudományos és technológiai együttműködési promóciós központ létrehozásáról is, melyről Li Keqiang első kínai miniszterelnök-helyettes április 30-i budapesti látogatásakor írt alá szándéknyilatkozatot. Czerván György bejelentette: az intézmény magyarországi gazdája a gödöllői Szent István egyetem lesz.

A halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI) kiterjedt távol-keleti kapcsolatokkal rendelkezik. A kínai fél jelezte: a magyarországi tenyésztési ismeretek felhasználásával tovább bővítené a kínai-magyar együttműködést a fenntartható pontytenyésztési technológiákat és a genetikai erőforrások javítását.

Magyarország édesvízi akvakultúra nagyhatalom, ezért Kína az állattenyésztés és a szakemberképzés területén is számíthat hazánk közreműködésére, mondta Czerván György.

Zhu Baocheng megerősítette hazánk meghívását a 7. Kínai- Közép Európai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Együttműködési Fórumra, valamint a Vin China kiállításra is, melyet kifejezetten a közép-európai borok bemutatására szerveznek Pekingben.

A munkacsoport ülésen mindkét fél egyetértett abban, hogy a magyar-kínai együttműködés sikeres, és ezt hosszútávon, a jövőben is fenn kívánják tartani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.