Június végéig megküldik a a regisztrációs számokat

Parragh László: folyik a kamarai regisztráció feldolgozása

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke közölte: folyik a kötelező kamarai regisztrációhoz kapcsolódó adatok feldolgozása, június végéig a területi kereskedelmi és iparkamarák megküldik a regisztrációs számot a vállalkozásoknak.

2012.05.09 10:37MTI

A tavaly elfogadott kamarai törvény módosításával 2012 január 1. és március 1. között valamennyi gazdálkodó szervezetnek, egyéni vállalkozónak - kivéve a mezőgazdasági tevékenységet főtevékenységként végző vállalkozásokat, a mezőgazdasági őstermelőket és az ügyvédi irodákat - be kellett jelentkeznie a kereskedelmi és iparkamarai nyilvántartási rendszerbe, és március  31-éig kellett eleget tennie a kamarai hozzájárulás befizetési kötelezettségének.
   
Az MKIK elnöke elmondta: eddig 454 ezer vállalkozás adatait dolgozták fel, és még 100 ezer hátra van a nagyobb kereskedelmi és iparkamaráknál, köztük a budapestinél. Tapasztalatuk szerint az adatszolgáltatást nyújtó vállalkozások befizették a kamarai hozzájárulást is, amelyből eddig mintegy 2 milliárd forint folyt be a területi kereskedelmi és iparkamarákhoz.
   
Az MKIK elnöke közölte, hogy az illetékes szervezetektől a kamara megkapta azokat a címlistákat, amelyekből meg lehet állapítani, mely szervezetek nem kérték a kötelezető kamarai regisztrációt. Az adatok összevetését követően, várhatóan az év második felében a kamara felszólítja a regisztrációra a mulasztókat, és amennyiben nem járnak sikerrel, akkor a későbbiekben döntenek a további lépésről.
   
Parragh László hangsúlyozta, hogy vállalkozóbarát módon viszonyulnak a nem regisztráló cégekhez is, elsősorban ösztönözni fogják őket a bejelentkezésre, és csak a legvégső esetben kezdeményezik a felszámolást.
   
Az MKIK elnöke kiemelte: a kamarai hozzájárulásért ingyenes szolgáltatást nyújtanak, például igénybe lehet venni az általános gazdasági, pénzügyi és jogi tanácsadást az ügyfélszolgálatokon, az üzleti partner-közvetítést, illetve a pályázatfigyelést. A beérkező adatokból július elsejétől mindenki számára elérhetővé teszik a nyilvános adatbázist, a későbbiekben pedig lehetővé válik, hogy a cégek beszerzéseikhez, képzéseikhez kereséseket végezhessenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.