Mélyponton az árak

Európában olcsó a szén

Európában kedden kétévi mélypontra estek a szénárak. Kereskedők a növekvő túlkínálatot okolják, miközben mind újabb amerikai és kolumbiai szállítmányok érkeznek a szokatlanul enyhe tél után túltelített piacra.

2012.05.01 19:03MTI

Az irányadó Amszterdam-Rotterdam-Antwerpeni (ARA) jegyzésben a szén azonnali ára kedden tonnánként 3,25 dollárral 86,25 dollárra esett, a legalacsonyabbra 2010. május óta.
   
Az árak annak ellenére esnek, hogy az áramtermelők mohón fogyasztják a szenet számos országban, például Németországban, ahol a széntüzelésű áramtermelés négy éve a legtöbb hasznot hajtja a drágább gáztüzeléssel összehasonlítva.
   
Európában azonban nagyok a készletek, az Egyesült Államokban viszont csökken a fogyasztás a palagáztermelés konkurenciája és szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt, Kínában pedig lassulni látszik a nyersanyagimport, úgyhogy a szén ára még további esésre van ítélve - mondják elemzők. Februárban még szinte senki sem jósolt 100 dollár alatti árat erre az évre.
   
Utolsó időközi csúcsán, októberben 120 dollár volt a szén ára az ARA piaci jegyzésben.
   
Az utóbbi idők egyik fontos fordulata, hogy az Egyesült Államok szénbányászata gyakorlatilag kiszorult a hazai piacról. Az Egyesült Államok az idén várhatóan 50 millió tonna szenet exportál Európába és Ázsiába, és exportja 2015-re legalább 60 millió tonnára nőhet. Az ázsiai import alakulásától függően a világpiaci túlkínálat így évi 12-50 millió tonna között lehet majd ebben az időszakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.