Elzárhatják az uniós pénzcsapokat

Jön a pofon: befenyít minket az EU?

A héten nyílt fenyegetést kaphat Magyarország Brüsszelből. Úgy tudni: az EU felfüggesztheti az uniós források kifizetését, mivel csatlakozásunk óta magas a költségvetés hiánya, és nem tudjuk meggyőzni az Európai Bizottságot a tartós deficitcsökkentésről sem

2012.02.21 07:03ma.hu

Az uniós biztosi testület napokon belül azt javasolhatja az Európa Tanácsnak, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2013. január 1-től esedékes kohéziós pénzügyi kötelezettségvállalások egy részét - közölték tegnap brüsszeli források a BruxInfo beszámolója szerint. A döntés ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy hazánknak búcsút is kell majd mondania a felfüggesztett összegeknek.

Valójában a kormánynak 2012 végéig még lehetősége van arra, hogy újabb kiigazító intézkedések bejelentésével megfordítsa a döntést. Ha a javaslat már holnap napirendre kerül, a portál értesülése szerint valószínű, hogy az Európai Bizottság a felfüggesztést javasolja majd a márciusban összeülő tagállami pénzügyminisztereknek - írja a Magyar Hírlap.

A befagyasztás a szabályoknak megfelelően a 2013. január 1-től esedékes pénzügyi kötelezettségvállalásokat érintené, ezek összege az adott évre 1,7 milliárd euró körül van. Szakértői számítások alapján éves átlagban a magyar GDP 1,7 százalékának megfelelő összeg az, amely pályázatok útján érkezik. Megfigyelők szerint azonban kizárt, hogy a felfüggesztendő kötelezettségvállalások összege a teljes keretet érintené. Folyamatban lévő projektekre nem vonatkozna a javaslat, csak azokat az összegeket, illetve egy részüket zárolnák, amelyeket a következő években megkezdendő beruházásokra különítenének el a kohéziós alapból.

Magyarország két tényezőn bukott el egy hónappal ezelőtt az Európai Bizottság vizsgálata alapján. Bár teljesítettük a tavalyi évre a GDP-arányosan számolt három százalék alatti költségvetési hiányt, ez csak egyszeri intézkedésekkel sikerült. Brüsszeli szakértők szerint 2013-ban újra három százalék felett lehet a deficit, vagyis a hiánycsökkentés nem tartós folyamat. A korábban pótlólagos intézkedések megtételére felszólított öt uniós tagállam közül egyedül hazánk esetében zárult kedvezőtlen eredménnyel az EB vizsgálata.

A források átmeneti befagyasztására még sosem volt példa az Európai Unióban, ezért, állítják brüsszeli források, ezt ,,kétszer is meggondolja" az EU. Idetartozik, hogy Magyarországra - nem eurózónatag lévén - nem vonatkoznak a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag szankciós rendelkezései, amelyek korábbi és automatikusabb szankciókat tesznek lehetővé az előírt költségvetési pályáról letérő országok büntetésére. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.