Jöhet a mentőöv?

Erőszak Athénban - Elfogadta a megszorításokat a parlament

A görög parlament elfogadta vasárnap éjjel az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kialkudott, vitatott megszorító intézkedéseket.

2012.02.13 07:36MTI

A törvényjavaslat elfogadása volt a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a nemzetközi szervezetektől a második, 130 milliárd eurós hitelcsomagot, és hogy leírják a magánhitelezőkkel szemben fennálló görög államadósság egy részét, nagyjából 100 milliárd eurót.
   
A megszorító csomag elfogadása kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy Görögország az euróövezet tagja maradhasson. Az EU-tagállamok pénzügyminiszterei szerdán várhatóan jóváhagyják a 130 milliárd eurós hitelt.
   
A parlamenti szavazással egyidejűleg súlyos zavargások voltak Athénban. Több tízezren vonultak föl tiltakozásul a bércsökkentés és a közalkalmazottak tervezett tömeges elbocsátása miatt. Az eleinte békés tüntetés erőszakba torkollott, randalírozók összecsaptak a rendőrséggel, legalább 80 ember - köztük 30 rendőr - megsérült. Beszámolók szerint súlyos károk keletkeztek a belvárosban, több épületet felgyújtottak.
   
A szavazás után a 300 fős parlamentben összesen 236 képviselővel rendelkező két nagy párt, a szocialisták és a jobboldali Új Demokrácia egyaránt kizárta frakciójából azokat a képviselőket, akik nem szavazták meg a párton kívüli Lukasz Papademosz vezette szakértői kormány által beterjesztett szigorú takarékossági csomagot. A konzervatívok 83 képviselőjükből 21-et, a szocialisták 153-ból 20-at zártak ki a frakcióból. A parlamenti voksolást heves, többször kiabálásba és egymás szidalmazásába torkolló vita előzte meg.

Zavargások Görögországban Fotó: MTI

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.