Több tízezren tüntettek a parlament előtt

Üldözik az EU/IMF-mentőprogramot a görögök

Több tízezren tüntettek vasárnap a görög parlament előtt, s a rendőrség könnygázt vetett be a megmozdulás köveket és Molotov-koktélokat dobáló résztvevői ellen.

2012.02.12 17:55MTI

A tüntetők az újabb megszorító gazdasági intézkedések ellen tiltakoztak, amelyekről vasárnap este szavaz a törvényhozás. A kormány által pénteken jóváhagyott törvényjavaslat 3,3 milliárd eurós megtakarításról szól, amely feltétele a második, 130 milliárd eurós EU/IMF-mentőprogramnak és magánbanki adósságkönnyítésnek. Az első, elégtelennek bizonyult mentőprogramot 2010. májusban hagyták jóvá, 110 milliárd euró értékben.

Lukasz Papademosz miniszterelnök szombat este tévényilatkozatban figyelmeztette az országot és a törvényhozókat, hogy ha elutasítják a takarékosságot és vele a mentőprogramot, akkor Görögország "megfékezhetetlen gazdasági káoszba süllyed, és társadalmi robbanás fenyegeti".

A hónapok óta tartó tiltakozó megmozdulások közül a vasárnapi volt a legnagyobb. Résztvevői szerint a görög átlagpolgár elegendő fizetésmérséklést és adóemelést fogadott már el ahhoz, hogy ne sújtsák újabb terhekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.