Bába Julianna ismét beterjeszti kifogásait

Magánnyugdíj - A Stabilitás Pénztárszövetség leköszönő elnöke nem adja fel

A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke korábbi ígérete szerint, magánemberként ismét a testület elé terjeszti a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetésével kapcsolatos alkotmányossági kifogásokat.

2011.12.28 19:17MTI

Bába Julianna, a testület január elsejével leköszönő elnöke az ünnepek előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: magánszemélyként jövő januárban ismét beadja az Alkotmánybírósághoz a Stabilitás Pénztárszövetség korábbi beadványait.
   
Azok számára, akik magánszemélyként jogi képviselő útján kívánnak ehhez lépéshez csatlakozni, a szövetség oldalán (http://stabilitas.hu/?p=18461) elérhető egy beadványminta is. Akik pedig nemzetközi jogi fórumokhoz kívánnak fordulni, azok figyelmébe a Helsinki Bizottság honlapján elérhető tájékoztatót ajánlotta, amely hasznos tanácsokkal szolgál az Emberi Jogok Európai Bíróságán kezdeményezett eljárás megindításához.
   
Korábban a szövetség arra hívta fel tagjai figyelmét: a 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvény és a változó alkotmánybírósági törvény értelmében a jövő év elején minden folyamatban lévő, le nem zárt ügy törlésre kerül, így a magán-nyugdíjpénztári törvénnyel kapcsolatos beadványok is. Ezeket az ügyeket az Alkotmánybíróság csak új beadványok alapján, az eljárást az elejétől kezdve tárgyalhatja.
   
Jövő évtől csak magánszemélyként, illetve az állampolgári jogok országgyűlési biztosán keresztül lehet a nyugdíjpénztári ügyeket tovább vinni. Magánszemélyként egyéni érdekekre hivatkozással lehet ügyet indítani, a hivatkozási alap pedig az emberi méltóság megsértése, a diszkrimináció lehet. Erre az év elejétől számítva 90 napjuk lesz az érintetteknek, mivel a korábban az Ab napirendjén szereplő ügyek megismételt benyújtására ennyi időt hagy az új szabályozás.
   
Aki személyesen nem sértettje egy jogszabálynak, az nem fordulhat az Ab-hoz. A nyugdíjügyben ez azt jelenti: csak a pénztártagok fordulhatnak beadványaikkal a testülethez. A Stabilitás Pénztárszövetség nem készíthet szövetségként új beadványt.
   
Felhívták a figyelmet arra is: a szövetség által készített beadványt bármely magán-nyugdíjpénztári tag elküldheti az Alkotmánybírósághoz, de fontos azt is tudni, hogy az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény értelmében az alkotmányjogi panasz eljárás során kötelező a jogi képviselet. Jogi képviselőként eljárhat az ügyvéd (ügyvédi iroda), valamint jogvédő társadalmi szervezet jogi szakvizsgával rendelkező képviselője. Jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében jogi képviselő nélkül is eljárhat.
   

Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke szerdán közölte: "az Alkotmánybíróság idei utolsó teljes ülésén tárgyalta a magánnyugdíjpénztár-ügyben készült tervezetet, de határozat nem született". A sajtófőnök a döntés elmaradásával kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.    

Az Országgyűlés november közepén fogadta el az Alkotmánybíróságról szóló törvényt. A jogszabály elfogadásával a Ház arról is döntött, hogy megszűnnek az Ab jövő év január 1-jén folyamatban lévő eljárásai, ha a kifogásolt jogszabály utólagos vizsgálatát nem a kabinet, a képviselők negyede vagy az ombudsman kezdeményezte. Ugyanakkor az így megszűnő eljárás indítványozói egyes esetekben alkotmányjogi panaszt nyújthatnak be a testületnek 2012. március 31-ig, feltéve, hogy a megjelölt kérdés az új alaptörvény rendelkezéseivel összefüggésben is vizsgálható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.