Bajban vagyunk?

Lefelé tart a hullámvasúton a világgazdaság

Romlottak a fejlett ipari országok gazdasági kilátásai az elmúlt három hónap során állapította meg Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OCED) csütörtökön publikált elemzése.

2011.09.08 15:28MTI

A fejlett országokat tömörítő szervezet lefelé módosította az év második felére vonatkozó előrejelzését: a harmadik negyedévben 1,6 százalékos éves növekedés várható a világ 7 legfejlettebb országában(G7 csoport), a a negyedik negyedévben pedig mindössze 0,2 százalékos bővülés valószínű.

"Szerte a fejlett világban lassulást tapasztalunk ahhoz képest, ami három hónappal ezelőtt volt" - mondta az adatokat ismertetve Pier Carlo Padoan, az OECD vezető közgazdásza.

Sürgette a nemzeti bankokat, hogy tartsák alacsonyan a kamatokat, és álljanak készen egyéb monetáris enyhítő lépésekre. Az OECD szerint a lassulás különösen Németországban lesz érzékelhető: 2,6 százalékos évesített növekedés várható a harmadik negyedévben, és 1,4 százalékos csökkenés a negyedikben.

Az Egyesült Államokban a harmadik negyedévben 1,1 százalék, a negyedikben 0,4 százalékos GDP-növekedés lehet évesítve. Ugyanakkor az OECD elemzői megjegyezték: nem várható a 2008/2009-eshez hasonló összeomlás, és az előrejelzés is rendkívül sok hibalehetőséget rejt magában, mert rengeteg a bizonytalansági tényező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.