Nő a bevándorló vendégmunkások száma

Törökbe' pörögnek a görögök

Az egykor Európa fejlettebb gazdaságait elözönlő török vendégmunkások, a török munkásexport helyett mára Törökország vendégmunkásokat fogadó országgá vált.

2011.06.24 17:45MTI

A görög gazdaság romlásával sajátos helyzet állt elő: egy euróövezeti tagország állampolgárai indulnak szerencsét próbálni az uniós belépésre egyelőre csak áhítozó Törökországba; a tavaly óta egyre nő a regisztrált görög bevándorlók száma.
   
Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint a török minimálbér 400 euró körül van, a szakemberek, üzletemberek ennél lényegesen jobban keresnek.

Az ország fejlődési dinamizmusára jellemző, hogy Törökországban az egy főre jutó átlagjövedelem jelenleg az uniós átlag több mint fele - 2002-ben még csak 36 százaléka volt - és ezzel Törökország az uniós tag Romániát és Bulgáriát már lehagyta.
   
Törökország egyéb tekintetben is példakép szomszédjának: 10 éve maga is legyőzte a saját gazdasági válságát.

A 2001-es török gazdasági válság során 9,4 százalékkal esett a GDP, a fogyasztói árak emelkedése 2002 elejére meghaladta a 90 százalékot, a török valuta 50 százalékot vesztett értékéből. Az országban a jelenlegi görögországi tüntetésekhez hasonló megmozdulások zajlottak.
   
A török gazdaság azonban 2002 végére már 6,5 százalékos növekedést ért el, az infláció 31 százalékra csökkent, és Ankarának végül az IMF hitelnyújtása és saját jó gazdaságpolitikája révén sikerült teljesen kilábalnia válságból.
   
Ma Törökország a nemzetközi hitelpiacokon több uniós államnál már olcsóbban jut hitelhez.
   
Görögország a válságkezelés szempontjából egyértelmű példaképként tekint szomszédjára: a görög kormányfő ezzel kapcsolatos költői kérdését gyakran idézik Törökországban: "Miért nem tudjuk megcsinálni azt, ami török szomszédainknak sikerült?".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.