Talány 650 millió fényévre

Titokzatos zöld foltot vizsgál a Hubble űrteleszkóp

Egy titokzatos zöld foltot vizsgál a Hubble űrteleszkóp, amely az eddigi legélesebb képet készítette a Tejút méretű, a Földtől mintegy 650 millió fényévre található gázfelhőről.

2011.01.11 13:05MTI

A zöldes fényben derengő gázfelhőt elsőként 2007-ben Hanny van Arkel holland általános iskolai tanár fedezte fel azokon a felvételeken, amelyeket a Galaxy Zoo (Galaktikus Állatkert) projekt keretében önkéntesek is vizsgálhattak. A csillagászati előképzettséggel sem rendelkező amatőröktől mindössze annyit kértek, hogy egy online képadatbázis számára segítsenek osztályozni a galaxisokat.

A zöld tintapacához hasonlító gázfelhőt - amelyet Hanny objektumának (Hanny's Voorwerp) neveztek el - a NASA Hubble űrteleszkópja is lefényképezte.

A hétfőn bemutatott részletes felvételen pedig jól látható, hogy a többségében hidrogénből álló felhőből alakulnak ki a csillagok.


Bill Keel, az Alabama Egyetem asztronómusa szerint a Tejút méretű gázfelhő fényét egy közeli kvazár (csillagszerű rádióobjektum) adja. A folt érdekessége, hogy galaxisok közötti térben található, ahol az eddigi ismeretek alapján nem feltételezték, hogy csillagok is születhetnek.

A NASA felvételein pedig olyan részletek is láthatók, amelyek a kutatókat hozzásegíthetik a gázfelhőben történő folyamatok megértéséhez.

A zöld tintapaca bizonyos területei éppen összeomlani látszanak, és az elegyet alkotó gázok addig sűrűsödnek, amíg a nyomás hatására csillaggá nem alakulnak - magyarázta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.