Először sikerült rögzíteni az "űrcsatát"

Aszteroidák ütközését fotózta a Hubble

Aszteroidák ütközését fotózta a Hubble űrteleszkóp, kutatók szerint először sikerült rögzíteni ilyen égi jelenséget.

2010.10.14 17:37MTI

Az űrteleszkóp által január és május között készült felvételeken egy üstökösszerű csóva csúcsában egy bizarr X-alakú objektum látható, olyan, amelyet csillagászok még soha nem észleltek.

A szakemberek P/2010 A2-nek nevezték el az objektumot, amely a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv, az Aszteroida-öv körül cirkál. A felvételen látható 122 méter széles objektumról úgy vélik, hogy egy nagyobb test maradványa, amely 17 700 kilométer/óra sebességgel összeütközött egy kisebb aszteroidával. Utóbbi a csillagászok szerint 3,3-5 méter átmérőjű lehetett.

Az ütközés egy kisebb atombomba erejének megfelelő robbanást idézett elő, David Jewitt, a Kaliforniai Egyetem csillagásza szerint valamikor 2009 februárjában, márciusában.

Az aszteroidák összeütközése elég gyakori a világűrben - magyarázta Jewitt, aki szerint átlag évente egyszer a kisebb aszteroidák összeütköznek egymással.

A csillagászok azt tervezik, hogy a Hubble segítségével a jövő évben megfigyelik a P/2010 A2 objektumot, hogy megtudják azt, hogyan fejlődött tovább a rejtélyes X-alakú struktúra, illetve arra is választ kapjanak, hogy milyen messzire kerül vissza a kozmikus por a napsugárzás által.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.