Bementek a végtelenről

Befejezte űrsétáját az Atlantis két űrhajósa

Az előre betervezett feladatokat elvégezve befejezte külső űrszerelési munkáját az amerikai Garrett Reisman és Stephen Bowen közép-európai idő szerint hétfőn késő este. A két űrhajós 7 óra 25 percen át tartózkodott a nyílt világűrben.

2010.05.18 10:27MTI

Hozzáillesztettek egy tartalék antennát a Nemzetközi Űrállomás külső burkára. Az Atlantis űrsiklóval érkezett két asztronauta egy tároló platformot is felszerelt, és meglazította azon elemek rögzítő csavarjait, amelyeket két következő űrséta alkalmával fognak lecserélni. A platform egy kanadai gyártmányú robot, a Dextre részére készül.

A NASA arra törekszik, hogy a lehető legtöbb alkatrészt tárolja az űrállomáson, ugyanis már csak két űrsikló indítását tervezik, mielőtt a program véget ér. Az űrhajósokra a második vagy a harmadik űrséta alkalmával vár még egy terven kívüli feladat is. Szombaton ugyanis egy becsípődött kábel megakadályozta őket abban, hogy kamerával pontosan felmérjék, nem érte-e kár az űrsiklót a felbocsátáskor. Ezt a kábelt kellene kiszabadítani, a földi irányítók szerint ez könnyen és gyorsan elvégezhető. A következő űrséta szerdán lesz, az utolsó pedig pénteken. Kedden küldetésük másik fontos feladatát teljesítik az űrhajósok: egy új orosz modult kell hozzáilleszteniük az űrállomáshoz.

Az öt tonna tömegű, hat méter hosszú és valamivel több mint két méter átmérőjű Raszvet (Hajnal) orosz űrhajók fogadására lesz alkalmas, de raktárhelyiségnek is használhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.