Az egekbe srófolnák az árakat

Moszkva több pénzt akar az amerikai űrhajósok fellövéséért

Oroszország szeretné felsrófolni a Szojuz űrhajókkal való utaztatás árát, miután hamarosan, az amerikai űrsiklók "nyugdíjazása" után, monopolhelyzetbe kerül a személyzetnek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) való feljuttatása terén. A szándékra az orosz űrhivatal elnöke célzott keddi nyilatkozatában.

2010.02.09 18:12MTI

"Az űrhivatalok vezetőinek tokiói tanácskozásán meg akarom vitatni az űrállomásra való szállítás kérdését" - jelentette Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója az Interfax orosz hírügynökség által kedden kiadott nyilatkozatában.

"A meglévő egyezmény értelmében ezért 2012-ig Oroszország felel. De mi lesz azután? Nos, azután teljesen másnak kell lennie az árnak" - tette hozzá.

A NASA a tervek szerint idén vonja ki a használatból űrsiklóit. Az Egyesült Államok és az űrállomásprojektben részt vevő többi ország azután teljes egészében Oroszországtól függ majd a hattagú állandó személyzet tagjainak fel- és leszállítása terén.

A NASA 306 millió dollár (224 millió euró) értékű megállapodást kötött a Roszkoszmosszal arról, hogy 2012-ben és 2013-ban hat űrhajóst juttat fel az ISS-re, vagyis asztronautánként 51 millió dollár viteldíjat szed be. Mivel a Szojuz űrhajók fedélzetén eztán kevesebb lesz a kiadható hely, Oroszország a jelek szerint korlátozni fogja virágzó űrturisztikai szolgáltatását.

A kozmoszrajongó milliárdosoktól eddig fejenként 35 millió dollárt (28 millió eurót) kasszírozott. Az eredeti tervek szerint az ISS-t, a Mir orosz űrállomáshoz hasonlóan, 2015-ben bezárták és az óceánba süllyesztették volna, ám a projektben részt vevő 16 ország tárgyalásokat kezdett arról, hogy 2020-ig halasszák el a Föld körül keringő laboratórium megsemmisítését.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.