Átírhatja a történelmet

Tizenhatezer éves anyaszobrot találtak Törökországban

Anyaistennő agyagszobrát tárták fel egy barlangban Törökország déli részén, Kahramanmaras tartományban - a lelet korát tizenhatezer évesre becsülik.

2009.08.19 08:08MTI

A feltárás, amelyet az ankarai Gazi Egyetem régészei végeznek, egy hónapja kezdődött a Kahramanmaras városától 65 kilométernyire lévő Direkli barlangban - olvasható a Today' s Zaman (http://todayszaman.com.tz) török újság online kiadásában.

Cevdet Merih Erek régész szerint a szobrocska azt jelzi, hogy milyen magas volt a nők társadalmi megbecsülése a régióban 16 ezer évvel ezelőtt.

Az archeológus megjegyezte, hogy az eddig ismert legidősebb, agyagból készült isten- vagy istennő-ábrázolások, amelyek Mezopotámiában, Anatóliában és a Közel-Keleten kerültek elő, Kr. e. 5000-ből származnak.

E leletek fényében korábban úgy vélték, hogy az emberiség hétezer évvel ezelőtt kezdte alkalmazni az agyagot.

A most feltárt szobrocska azonban arra világít rá, hogy az agyaghasználat évezredekkel korábban kezdődött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.