Tudomány

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT).

2024.06.10 22:58MTI

Az SZTE EIT-et az egyetem a közlemény szerint fontos fejlődési állomásnak tekinti, mivel a megvalósítását saját laboratóriumi kutatási eredmények tették lehetővé. Az egyetemi Science Parkban első ízben egy napelemparkot építettek, hogy zöld áramot nyerjenek az elektrokémiai folyamatokhoz, ezt követően érkezett meg az a két konténer, amelyekben az SZTE saját tervezésű berendezései víz felbontásával e-hidrogént nyernek. Itt kap helyet az a technológia is, amivel a helyszínen szén-dioxidból szén-monoxidot állítanak elő. A később üzembe helyezett harmadik konténerben állíthatók elő a szintetikus üzemanyagok a korábban termelt e-hidrogén, valamint szén-dioxid vagy szén-monoxid reakciójával. A szintetikus nyersanyag hasonló a természetben bányászott kőolajhoz, készíthető belőle benzin, gázolaj, kerozin vagy akár nehezebb olajok is - tették hozzá.

Az egyetem korábbi közleménye alapján az EIT elemei a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium, az Audival közös, szintetikus üzemanyagok előállítását szolgáló projekt, valamint a Bükkábrányi Energiaparkkal közös hidrogénelőállítási projekt finanszírozásával jöhettek létre. A létesítmény alkalmas arra, hogy külső megrendelők kipróbálhassák benne a saját technológiáikat, így az SZTE számításai szerint megtermelheti a fenntartási költségeit - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.