Tudomány

A start előtt elhalasztották egy orosz-fehérorosz-amerikai legénységű űrhajó indítását Bajkonurban

Miközben a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat a tervezett startot közvetítette, a központ elrendelte az indítókomplexum egységeinek kiindulási állapotba helyezését és a rakéta 24 órás parkoltatását.

2024.03.21 17:10MTI

Törölte 20 másodperccel a start előtt a Bajkonur Űrközpont csütörtökön az orosz-fehérorosz-amerikai legénységű Szojuz MS-25 űrhajót szállító Szojuz-2.1a hordozórakéta indítását.

Az indítás automatikusan állt le. Az űrhajó fedélzetén Oleg Novickij orosz, Marina Vasziljevszkaja fehérorosz és Tracy Dyson amerikai űrhajós tartózkodott.

Miközben a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat a tervezett startot közvetítette, a központ elrendelte az indítókomplexum egységeinek kiindulási állapotba helyezését és a rakéta 24 órás parkoltatását.

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a rakétaindítás leállításának oka a vegyi áramforrásnál észlelt feszültségcsökkenés volt az előkészítés utolsó szakaszában. Mint mondta, rendellenes helyzet állt elő, és az egész eljárás az előírásnak megfelelően megszakadt.

Boriszov szerint a Szojuz MS-25 legénységének egészsége nem szenvedett kárt, és a vészhelyzetet az űrhajósok szakszerűen kezelték.

A NASA amerikai űrkutatási hivatal az X közösségi hálózaton sugárzott adás során korábban azt közölte, hogy a Szojuz hajtóművei nem kapcsolódtak be időben, és az indítást március 23-án, szombaton ismétlik meg. A Roszkoszmosz-vezér az utóbbi információt megerősítette. Elmondta, hogy az új start moszkvai idő szerint 15 óra 36 perckor lesz.

Az űrhajónak a tervek szerint több mint három órányi repülés után kellett volna dokkolnia a Nemzetközi Űrállomás Pricsal moduljához.

Novickij és Vasziljevszkaja 12 napot töltött volna az állomáson, majd a Szojuz MS-24-es űrhajóval tért volna vissza a Földre az amerikai Loral O'Hara társaságában, aki 2023. szeptember 15-én érkezett az űrállomásra. Dyson az orosz-amerikai "keresztrepülési megállapodás" keretében repült volna.

Az O'Harával együtt érkezett két orosz űrhajós, Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub több mint egy évet tölt az űrállomáson, és Dysonnal együtt tér vissza a Szojuz MS-25-ös űrhajóval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.