Tudomány

Magyar kutatók is részt vesznek a beporzók élőhelyeinek helyreállítását célzó európai projektben

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói is részt vesznek a beporzók élőhelyeinek helyreállítását célzó Horizont Európa RestPoll projektben.

2024.01.06 06:25MTI

A Hun-Ren Magyar Kutatási Hálózat szerint a RestPoll projekt célja a vadon élő beporzók élőhelyeinek tartós helyreállítása és összekapcsolása Európában a társadalom számára az ehhez szükséges hatékony eszközök biztosítása révén.

További cél, hogy Európát globális vezető szerephez juttassa a beporzók védelmének terén. A négy évig tartó projekt a Freiburgi Egyetem vezetésével 2023 októberében kezdődött, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területein zajló hazai kutatásokat Piross Sándor és Demeter Imre, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) tudományos munkatársai irányítják - írják.

A beporzók és az általuk nyújtott beporzási ökoszisztéma-szolgáltatás csökkenésének ellensúlyozásához fontos a virágzó élőhelyek és fészkelőhelyeik helyreállítása. Védelmük nemcsak a biológiai sokféleség, hanem a mezőgazdasági terméshozamok és az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos - olvasható a közleményben.

Mint írják, a RestPoll a gazdálkodóktól kezdve a kormányokig minden érintett féllel együttműködve arra összpontosít, hogy hatékony intézkedéseket és ágazatközi megközelítéseket alkalmazzon a beporzók és ökoszisztéma-szolgáltatásaik helyreállítása érdekében.

A RestPoll központi eleme a beporzóélőhelyek helyreállítását célzó esettanulmányi területek és "élő laboratóriumok" (Living Labs) hálózatának létrehozása, melyek Európát átölelve a közös kutatás, oktatás és tudáscsere egyedülálló központjai lesznek. A tizennégy európai ország tizennyolc esettanulmányi területének kezelői már részben meg is kezdték az élőhelyek rehabilitációját a RestPoll kutatóival együttműködve - olvasható az összegzésben.

A tájékoztatás szerint a RestPoll konzorcium tizenhat ország szakértelmét egyesíti. A projektpartnerek egy szakértő és elkötelezett csapatot alkotva dolgoznak együtt, amelyet természet- és társadalomtudósok, huszonhárom kutatóintézet, egy civil szervezet, három vállalat, három minisztérium és egy nemzeti park képviselői alkotnak. A projekt különböző társadalmi, ökológiai és politikai szinteken újonnan kidolgozott részvételi módszerekkel vonja be az élelmiszer-ellátási lánc résztvevőit.

Az első találkozót, amelyen minden projektpartner részt vett, 2023. november 28-29-én tartották a svédországi Lundban. A találkozón lehetőség nyílt a projekt résztvevői számára, hogy személyesen vitathassák meg, hogyan érhetik el a kitűzött ambiciózus célokat.

A lundi projektindító rendezvényen elindult a projekt honlapja is - www.restpoll.eu -, amely ösztönzi a tapasztalatcserét, fontos háttéradatokat és friss híreket nyújt a projektről, bemutatja a további terveket és az elért eredményeket. A RestPoll az Európai Unió Horizont Európa keretprogramjában a 101082102 számú támogatási megállapodás részeként valósul meg - áll a Hun-Ren Magyar Kutatási Hálózat pénteki összegzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.