Tudomány

Öt hónap után visszatért a Földre a kínai Sencsou-16 űrmisszió legénysége

Az űrhajósok 154 napig keringtek az űrállomással az orbitális pályán, 70 kísérletet végeztek el, űrsétát tettek és előadást is tartottak az űrállomáson.

2023.10.31 08:18MTI

Öt hónapos küldetésének teljesítése után kedden hazatért a Földre a kínai Sencsou-16 űrmisszió háromfős legénysége.

A három kínai űrhajós, tajkonauta, Csing Haj-peng, Csu Jang-csu valamint Kuj Haj-csao május végén érkezett a Tienkung (Mennyei Palota) űrállomásra.

A Sencsou-16 hazatérő űrkapszulája a Góbi-sivatagban, a Csiucsüan űrkikötőben landolt. A tajkonauták érkezését élőben közvetítette a kínai állami televízió.

A küldetés vezetője, Csing Haj-peng elmondta, hogy a misszió sikeres volt, jól érezék magukat az űrállomáson, és munkájukat hibátlanul, hatékonyan végezték el.

Az űrhajósok 154 napig keringtek az űrállomással az orbitális pályán, 70 kísérletet végeztek el, űrsétát tettek és előadást is tartottak az űrállomáson.

A hazatérő legénységet az október 26-án útnak indult Sencsou-17 küldetés három űrhajósa váltotta fel. A hat hónapig tartó misszió vezetője a 48 éves Tang Hong-po, a légierő egykori pilótája, a legénységének másik két tagja a 33 éves Tang Seng-csie és a 35 éves Csiang Hszin-lin.

Ez volt a második legénységváltás az állomás idei teljes üzembe helyezése óta, és 2023-ban a tizenkettedik kínai űrmisszió.

A kínai űrprogramban fontos szerepet játszik a holdraszállás. Az első kínai űrhajósok holdraszállását 2030-ra tervezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.