Űrkutatás

Itt vannak az indiai Hold-misszió első képei - videó

A felvételek megközelítés közben készültek, a még ebben a hónapban tervezett leszállás előtt.

2023.08.07 08:29ma.hu

Az indiai Chandrayaan-3 űrszonda végrehajtotta első Hold körüli pályamódosítási manőverét, miután egy nappal korábban sikeresen pályára állt - jelentette be vasárnap az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).

A Chandrayaan-3 csapata által a Twitter/X-en megosztott videón a Hold bámulatos látványa látható, amelyet az űrszonda fedélzeti kamerája rögzített a pályára állítás során.

A következő műveletet a jármű keringési sebességének további csökkentésére augusztus 9-én tervezik. A pályaelhagyási manőverek után az űrszonda augusztus 23-án megkísérli a puha leszállást (becsapódással nem járó) a Hold felszínén.

A Chandrayaan-3, a harmadik indiai holdkutató küldetés július 14-én indult, és célja a puha landolás a Hold felszínén.

Ha a küldetés sikeres lesz, India lesz a negyedik ország, amelyiknek sikerült puha holdraszállást végrehajtania, csatlakozva az Egyesült Államokhoz, a Szovjetunióhoz és Kínához. Azzal az egyedülálló kiváltsággal is rendelkezik majd, hogy az első nemzet lesz, amelyik a Hold déli pólusán landol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.