Brexit

Pech: két napja írt alá egy szerződést a British Múzeummal Pabeschitz Virág régész

Még nem tudni, hogy a Brexit milyen hatással lesz a tudományos együttműködésre, de az biztos, hogy nem lesz jó.

2016.06.24 18:28MTI

A Brexit komoly hatással lesz a tudományos munkára is - mondta el Pabeschitz Virág régész, aki épp most tért vissza Londonból, és a napokban utazik egy jordániai ásatásra.

A fiatal, pályakezdő tudós, aki főleg angol régészeti projekteken dolgozik az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, hogy szerinte a britek Európai Unióból való kilépése a tudományban is nehéz helyzetet teremt.

A tudományos életet az szolgálja, amikor a kutatók könnyen tudnak együtt dolgozni, együttműködni, megosztani egymással tudományos eredményeiket - fejtette ki, hozzátéve, még nem tudni, milyen hatással lesz a kilépés a tudományos együttműködésre.

Pabeschitz Virág hozzátette: attól tart, hogy a kilépés nehéz helyzetbe hozza az angol gazdaságot, ami a kultúra támogatásán csapódik majd le, és ez befolyással lesz a tudományos projektekre is. Nem tudjuk, hogy mi lesz az eddig masszívan uniós finanszírozással működő projektekkel - mondta.

"Nincs olyan tudomány, de főleg a régészet nem olyan, ami a határoknál megáll. Nekünk nemzetközileg össze kell fogni, össze kell dolgozni, és én nagyon remélem, hogy az angol kollégáim ezt tudják, és szerintem mindent meg fognak tenni, hogy a tudományos projektek tovább menjenek. De ez nem lesz annyira egyszerű, ha kilépnek az Európai Unióból, mint eddig volt" - mondta a régész.

Pabeschitz Virág arról is beszélt, hogy vasárnap utazik Jordániába, ahol egy amerikai projekten dolgozik majd. Petrától néhány kilométerre végeznek ásatásokat a George Washington Egyetemmel. A feltárás Birmatkurban, a nabateus törzs egykori központjában zajlik, amely egy fontos kereskedelmi útvonalon feküdt: a Petrába tartó fűszerszállítmányok haladtak át arra. "Ez az útvonal több nemzetet és országot kötött össze" - hangsúlyozta.

A régész megemlítette, hogy két napja írt alá egy szerződést a British Múzeummal, de szerinte erre még nem lesz hatással a Brexit. A kilépés hatásait rövid távon nem érzi meg, de a jövő évtől már érintheti a munkáját - vélte a tudós.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.