Hang Sơn Đoòng

Ettől a drónfelvételtől leesik az álla - itt a gigabarlang saját folyóval és dzsungellel

Túlvilági sziklaképződmények, csodálatos fauna, mindez a föld alatt.

2015.03.18 07:54ma.hu

A Hang Sơn Đoòng barlang Vietnamban, a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnami-hegységben található. Nevét – melynek jelentése nagyjából hegyi folyó barlang – a benne található gyors folyású föld alatti folyóról kapta.

Különlegessége, hogy a barlangba a napfény felülről egy keskeny résen át világít be, így saját folyója és dzsungele van, néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. A barlang méretei óriásiak, egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne, így könnyen lehet, hogy ez a világ legnagyobb barlangja.

A Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak. A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Van olyan terem is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók.

Bár a barlangot már a vietnami háborúban is használták a helyiek óvóhelyként, a bejárata feledésbe merült. Újrafelfedezésére 2009-ben került sor, amikor egy amerikai kutatóházaspár ereszkedett le a barlangba, de kevés út megtétele után egy mészfalba ütköztek. A kutatók 2010 végén tértek vissza, hogy teljesen feltárják a barlangot, ami egy 150 barlangból álló, részben még feltáratlan hálózat része.

A kutatók a 2010-es felfedezőúton 4,5 kilométernyire tudtak behatolni a barlangba. A felvétel Ryan Deboodt fotósnak köszönhető, feltöltése óta több mint 570.000-en látták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.