A vizek titkai

Látott már kétszájú halat?

Furcsa heringet fogott ki egy ausztrál halász: a pikkelyes állatnak dupla szája volt! Új faj vagy mutáció? Kattintás után kiderül!

2015.02.20 13:00ma.hu

Egy Garry Warrick nevű ausztrál férfi meglepő élőlényt talált hálójában, miután a felszínre húzta azt: egy kétszájú hal bámult vissza rá. A heringfélék osztályába tartozó, latinul Nematalosa erebi névre "hallgató" fajta ezen példánya élve jutott Warrick kezébe. A férfi szerint vagy a Bonney-tóban élt vagy a tavat tápláló folyókkal érkezett a hal.

Érdekes és bizarr jelenség a kétszájú hal; dupla szerve függőlegesen rendeződött el. Miközben felső szája meglehetősen közel található ahhoz, ahol valójában lennie kellene, az alsó úgy néz ki, mint egy nagy lyuk a hal "nyakában". A férfi feltételezése szerint csak a felső száját használta az állat.



"A két száj egymáshoz csatlakozik. A felső a megszokott módon nyílódott és záródott, de az alsó állandóan nyitott állapotban volt. Ettől eltekintve ugyanolyan volt, mint egy hétköznapi hal" - foglalta össze az ABC-nek Warrick.

Noha a heringféle nagyjából 33 petét hoz létre szaporodáskor, ami elősegítheti a mutációk megjelenését, ilyen deformitásra még nem akadtak horgászok, halászok. Ez annyira nem is meglepő, hiszen a peték java nem éri el a kifejlett hal stádiumot: sokukat megeszik, mások pedig nem fejlődnek megfelelően, minek következtében elhalnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.