Nyert a tengeri tapadókagyló

A legerősebb biológiai anyag

Mit gondol, melyik a legerősebb, élőlény (leszámítva az embert) alkotta anyag? Ha a pókfonálra tippelt, akkor tévedett!

2015.02.19 19:00ma.hu
Forrás: Nik Taylor

A tengeri tapadókagylót többnyire hajókon vagy partmenti sziklákon találhatjuk. Mint kiderült, övék a természet alkotta legerősebb anyag, lekörözve a pókhálót is. Erre egy brit tanulmány világított rá: a Portsmouthi Egyetem kutatóinak kísérlete igazolta a feltételezést.

De mitől olyan erős a kagyló? Nos, a puhatestű fogainak java része ásványi nanoszálakból áll, melyek jellemzően néhány mikrométernyi hosszúak, de csupán néhány tíz nanométernyi átmérőjűek. Vagyis a vastagságához képest a hosszuk legalább öt nagyságrenddel nagyobbi. Emberi léptékkel nézve képzeljenek el egy olyan drótot, ami mindössze egy milliméter vastag, miközben néhány száz méter hosszú. Meglepő, igaz?

Ahhoz azonban, hogy kiderülhessen, mennyire is erős az anyag, atomi szinten kellett megvizsgálni a kagylót. Ennek során jöttek rá, hogy nem csupán a pókfonal szilárdságát körözik le a kagylók, de a legerősebb, ember alkotta anyagokkal is felveszik a versenyt.

A kagyló egyébként meglehetősen hétköznapi jelenség a brit szigetek partjainál. Apálykor bukkannak fel, amikor visszavonul a víz; ekkor látszik, ahogy a dagálykori vízszint alatt kapaszkodnak a sziklákba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.