Barna alma? Többé nem!
Itt a soha be nem barnuló alma!
Ha nem esszük meg néhány percen belül a kettévágott almát, akkor az elkezd bebarnulni. Jóváhagyták az első olyan - génmódosított - fajtát, melyből hiányzik ez a "képesség".
2015.02.18 09:00ma.huKezdjük a GMO-tól félők számára legfontosabb információkkal: csak 2017-ben éri el a piacokat a termék, és akkor is csak az USA-ban jelenik majd meg. Az észak-amerikai ország élelmiszerügyi hivatala hagyta ugyanis jóvá az első (két) génmódosított almafajtát, amelynek húsa nem barnul be a levegőn.
Kanadai know-how
Egy kis, kanadai biotechnológiai cég, az Okanagan Specialty Fruits felel a génmanipulált gyümölcs létrejöttéért. A vállalat rögtön két változatot is jóváhagyatott az amerikaiakkal, a Granny Smith és a Golden Delicious fantázianevű almákban akadályozta meg a bebarnulást. A kanadaiak elmondása szerint további fajtákon is dolgoznak, a következő "lebarnulásra képtelen" fajták a Fuji és a Gala lesznek.
A génmanipuláció eddigi legnagyobb hátránya talán az volt, hogy a módosított genetikai jellemzőkkel bíró növények elsősorban a termesztők kedvét hozták meg a "buherált" fajták felkarolásához. Jobb eltarthatóság, nagyobb terméshozam, fokozott ellenállóképesség és így tovább - olyan paraméterek, melyekből a vásárlók nem sokat profitálnak, a farmerek viszont annál inkább. Ezzel szemben cikkünk tárgyai kifejezetten az almakedvelők kedvében járnak azzal, hogy megakadályozzák a nem kívánt esztétikai változást.
Persze napjainkban is lehet olyan almákat kapni - főként az amerikai piacon, előrecsomagolt, szeletelt formában -, melyek nem barnulnak be. Ezeket azonban speciális, antioxidáns szerekkel kezelik, így akadályozva meg a barna szín előbukkanását. Ennek az eljárásnak azonban ára van: a teljes termékköltség akár 35-40 százalékát is kiteheti a kezelés, állítja az Okanagan. A vállalat szerint a génkezelt változatok nem igénylik az antioxidánsokat, azaz akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek a gerezdre vágott almák a boltokban, mint a ma kaphatók.
Harc a színekkel
Noha minden bizonnyal ön is találkozott már bebarnult gyümölcshúsú almával, talán nem tudja, mi okozza ezt. Amit bizonyára már megfigyelt, hogy mihelyst a nyers belső oxigénnel érintkezik, beindul a folyamat. Egy enzim áll a háttérben: a polifenoloxidáznak nevezett vegyület reakcióba lép a gyümölcshúsban levő fenolos összetevőkkel, oxidálja őket, és ezt látjuk barnás elváltozásként.
Felismerve a folyamat jelentőségét, az Okanagan biomérnökei úgy manipulálták a gyümölcs génjeit, hogy azok jelentősen kevesebb polifenoloxidáz enzimet termeljenek. Ám ahelyett, hogy egyszerűen kivágták volna a vonatkozó szakaszt a gyümölcs DNS-éből, inkább még többet adtak hozzá. Erre pedig az alma úgy reagál, hogy legtöbbjüket kikapcsolja. Ezzel a levegővel való érintkezéskor jelentkező bebarnulás megszüntethető - azt azonban érdemes megjegyezni, hogy rothadástól továbbra is előjöhet a nem kívánt szín.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 12:16 Repülés közben szakadt le a Delta 767-es járatáról a mentőcsúszda - durva, hol landolt!
- 11:10 A WhatsApp azzal fenyegetőzik, hogy kivonul Indiából
- 10:07 A TikTok alkalmazás olyan mérgező, mint a cigaretta - EU
- 9:04 Andrew Tate bíróság elé áll szexkereskedelem és nemi erőszak miatt
- 8:21 Megrázkódott a föld Horvátországban
- 6:21 New Yorkban a rohamrendőrség körbezárta a Columbia Egyetem tüntetők által elfoglalt főépületét
- 1:30 KSH: a vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06