A kihalt európai bölények szelleme kísért

Gyilkos náci bivalyok

"A pokolba is, ezek a legádázabb, legagresszívebb állatok, akikkel valaha is dolgom volt!"

2015.01.08 15:00ma.hu
Forrás: Wikimedia

Nem tűnik barátságosnak a fenti képen levő állat? Nos, nem is az! Sőt, az egyik legádázabb "fenevad", amivel az embernek dolga volt. A fotó ugyanis az európai bölény (őstulok) egyik leszármazottját ábrázolja.

A faj 1627-ben halt ki, az akkori Lengyelország területén látták belőle az utolsó élő példányt kimúlni. Az 1930-as években, a náci párt németországbeli hatalomra jutásával megkísérelte genetikai úton előállítani, "feltámasztani" a fajt. Noha ez a kísérlet nem járt sikerrel, a különböző szarvasmarhák keresztezésével nem tudtak az eredeti európai bölény fizikai paramétereivel megegyező állatot létrehozni, azért az így létrejött állat attitűdjében jelentősen hasonlít a zabolátlan, megzabolázhatatlan négylábúra.

Ezt a fajtát Heck-marhának nevezték el, és noha széles körben nem terjedt el, gyorsan hírhedtté vált. Jól példázza ezt Derek Gow brit paraszt története, aki még 2009-ben rendelt 13 példányt belőlük. Végül 20-ra szaporodott a létszám, ahogyan a bivalyok rákaptak a farmer teheneire. Ezeknek a szüléseknek azonban egyáltalán nem örült Gow.

"Azok, amiket levágtunk, bármit megtámadtak, amit tudtak. Bárkit megpróbáltak megölni. Ezzel pedig nem túl vidám dolog szembenézni. Számos különböző állattal dolgoztam már együtt, bölénytől a szarvasig, de soha nem láttam még ehhez tapasztalhatót. A pokolba is, ezek a legádázabb, legagresszívebb állatok, akikkel valaha is dolgom volt! Bár néhányuk csendes és nyugodt volt, őket megtartottuk, de a többinek mennie kellett!"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.