Környezetvédelem

Gigantikus és futurisztikus repülőtér épül Mexikóban

Mexikóváros új repülőtere a világ egyik legnagyobb és legfenntarthatóbb repülőtere lesz, mely 2018-ra fog elkészülni.

2014.10.14 10:10ma.hu
Kép: Impress Magazin

A gigantikus méretű 555,000 négyzetméteres repülőteret a Foster+Partners mérnök csapata tervezte, forradalmasítva az eddig megszokott koncepciókat - írja az Impress Magazin.

Energiatakarékos megoldásokkal ötvözik a csúcstechnológiát, a teljes terminál pedig egyetlen könnyűszerkezetű üvegépület lesz, mely közvetlen összeköttetésben áll a kifutópályákkal.

Gigantikus, futurisztikus, energiatakarékos

Lord Foster szerint a gigantikus repülőtér a világ legfenntarthatóbb repülőtere is lesz egyben. A speciális tetőszerkezet magába szívja a napenergiát, a csatornák és csövek összegyűjtik az esővizet, ugyanakkor biztosítja az árnyékolást is, és megfelelő irányba tereli a napfényt lehetővé téve a legoptimálisabb világítást. A tetőszerkezet egy különleges borítást is kap, mely biztosítja a megfelelő hőmérsékletet és a költséghatékony szellőzést is. A speciális épületben a megfelelő hőmérséklet fenntartásához minimális hűtés vagy fűtés szükséges.

„Az egyetlen kompakt terminál megépítéséhez sokkal kevesebb anyagra van szükség, mintha több épületet építenének, és az energiafelhasználása is alacsonyabb”, olvasható a tervezőiroda weboldalán. A repülőtér rövid útvonalakat és kevés szintkülönbséget biztosít, ahol könnyen lehet közlekedni, az utasoknak nem kell használni belső vonatokat és földalatti alagutakat.”

A hatalmas terminált előre gyártott elemekből építik majd, szintén ügyelve arra, hogy az építkezés a lehető legkevesebb környezeti kárt okozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.