És ott van még a pisi-kérdés is

Éhhalál vár az első marsi telepesekre?

A jelenlegi technológiával, ha szűkösen és nagy kompromisszumok árán is, de megoldható lenne emberek eljuttatása. Akik azonban ott valószínűleg éhen halnának...

2014.10.13 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Mars One egy magán űrutazási program Bas Lansdorp holland vállalkozó vezetésével, melynek lényege, hogy emberek által lakott állandó kolóniát hozzanak létre a Marson.

2012-ben jelentették be tervüket, mely szerint 2023-ra 4 önkéntes asztronautát juttatnak a bolygóra, utána pedig két évente (pontosabban 26 havonta) újabb és újabb 4-et, akiknek onnantól kezdve - vélhetően - életük végéig a Mars-kolónia lesz lakhelyük, ugyanis a visszaút jelenleg technológiailag nem megoldható. 2016-ban Földről vezérelt leszállóegység érkezik a bolygóra, 2018-ban pedig egy Mars-járó, amelynek többek között a terepfelmérés és a kolónia előkészítése lesz a feladata. 2021-re a kolónia minden alkotóeleme megérkezik a bolygóra. 2022 szeptemberében pedig - 8 éves kiképzés után - elindul az első 4 fős legénység, amelyet 10 szintén 4 fős csapat közül választanak ki.

A 4 fős csapatok bármely tagja az utolsó pillanatig visszamondhatja a küldetést. Ez esetben egy másik 4 fős csapat élhet a lehetőséggel. A 4 fős személyzet terv szerint 2023 áprilisában száll le a Marson. Feladatuk lesz a Marsjáró által előkészített kolónia összeszerelése, a napelemek és az ételkészítő egységek beüzemelése, illetve a következő legénység érkezésének előkészítése, továbbá a Mars kutatása. A bázist az alacsony légköri nyomás és hőmérséklet, illetve a légkör összetétele miatt csak űrruhában hagyhatják el. A Marsjáróval nagyjából 80 km-re távolodhatnak el a kolóniától. (forrás: Wikipedia)

Az amerikai MIT doktorhallgatói nemrég megvizsgálták a Mars One tervet, melynek keretében embert juttatnának a vörös bolygóra 2025-re. Véleményük szerint a felszerelés, az életfenntartáshoz szükséges kellékek esetében drámai változásnak kellene beállnia, vagy az űrkolonizálók, akiknek a Földre jó darabig nem lenne módjuk visszatérni, egyszerűen éhen halnának.

Forrás: Mars One

Például a helyben termesztett növények - furcsa, de igaz - túl sok oxigént termelnének, ami kedvezne a tüzeknek. Ráadásul szükség lenne olyan gépekre is, amik képesek az oxigén különválasztására és a nitrogénszint fenntartására, hogy fennmaradhasson a szükséges légnyomás. Ám ezt a technológiát még a Földön kívül sehol sem próbálták ki, így könnyen kínos meglepetést okozhat az első marsi telepeseknek.

Vegyük például a vizelet-feldolgozó rendszert. A Nemzetközi Űrállomáson 2009-ben állították szolgálatba azt az eszközt, ami a NASA laboratóriumaiban 90 százalékkal alakította tiszta vízzé az emberi vizeletet, de az ISS-en, miután elromlott és nagy nehezen helyrepofozták, már csak 70 százalékosan tudott működni. Egy ilyen malőr akkor, amikor a készletek nagyon szűkösek, és nincsen lehetőség hazautazni, könnyen végzetessé válhat.

Lansdorp persze cáfolja az MIT diákjainak tanulmányában leírtakat. Elmondása szerint téves és hiányos adatokat használtak, amikor elemzésüket elkészítették. "Sok, nagy tudású emberrel beszéltem, például olyan cégek szakértőivel, mint a Lockheed Martin, akik szerint ezek a technológiák helyt fognak állni" - közölte a holland befektető.

Nos, kívánjuk, hogy így legyen, ha megvalósul a program, mert egy marsutazás-fiaskó komolyan visszavetné az emberiség űrben való terjeszkedésének kezdetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.